image
Sursa foto: privesc.eu

Alexandru Slusari: Cum problema transnistreană poate fi soluționată FĂRĂ umilitoarea federalizare a RM sau alte cedări

Regimul ilegal de la Tiraspol se menține economic doar datorită sprijinului constant al guvernării din Chișinău. Soluția privind rezolvarea problemei transnistrene este doar aplicarea mecanismelor economice, dar pentru asta e nevoie de voință politică și o guvernarea responsabilă, în primul rând față de cetățeni de pe malul drept al Nistrului.

Este opinia vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Astăzi se împlinesc 27 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. De atunci rănile Țării nu s-au cicatrizat. Foarte multă lume nu poate înțelege cum, după ce sute de oameni au murit, apărând Moldova, un președinte merge și depune flori alături de liderul de la Tiraspol la monumentul celor, care au împușcat în independența țării. Cum poliția Moldovei, care a fost în 1992 forța principală în luptele cu separatiștii, pe 24 februarie 2019 a escortat în toate colțurile ale țării peste 37 de mii de mercenari din Transnistria, care, neavând nici o legătură cu viața politică a statului nostru, aproape deschis și-au vândut voturile”, afirmă Alexandru Slusari.

În opinia vicepreședintelui Platformei DA, lucrurile sunt și mai grave, iar toată lumea trebuie să înțeleagă că „regimul ilegal din Tiraspol se menține economic doar datorită sprijinului constant de la guvernarea din Chișinău”.

„Termocentrala de la Cuciurgan asigură 70% din fluxul valutar al Transnistriei. Moldova, procurând o mare parte din energia electrică de pe malul stâng al Nistrului, contribuie substanțial la stabilitatea macrofinanciară al regimului separatist și creșterea datoriei Moldovei pentru gazele naturale rusești, care deja a atins cifra astronomică de peste 7 mlrd. dolari. Plus guvernarea oligarhică din Chișinău din 2014 tergiversează cu toate metodele construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care ar reduce considerabil dependența energetică a Moldovei de Rusia și, implicit, de Transnistria, care asigură tranzitul gazului. Importul mărfurilor în Transnistria din Ucraina nu este posibilă fără respectarea procedurilor fiscale și vamale ale Republicii Moldova. Doar că toate impozitele și taxele, care conform legislației RM ar trebui în procesul devamării să fie încasate în bugetul de stat, sunt transferate în „obșeacul” separatist”, a menționat Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA consideră că există soluția pașnică de soluționare a conflictului transnistrean.

„Fără umilință în forma de federalizare a Moldovei sau altor cedări unilaterale. Doar cu aplicarea mecanismelor economice. Pentru asta e nevoie de voință politică și o guvernarea responsabilă, în primul rând față de cetățeni de pe malul drept al Nistrului”, și-a încheiat mesajul Alexandru Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: