image
Sursa foto: theverge.com

Internetul mirosurilor ar putea fi cea mai interesantă evoluție a sistemului

Internetul a evoluat enorm în ultimul deceniu și avem parte de tot felul de experiențe interesante, dar mirosurile ar putea fi cea mai interesantă schimbare.

În 2013, Google susținea că a creat un motor de căutare pentru mirosuri, cu o bază de date de aproximativ 15 milioane de miresme. Dacă n-ai mai auzit între timp de acest proiect, asta e pentru că Google făcea o farsă de 1 aprilie.

Cu toate acestea, o echipă de cercetători din Malaezia susține că a creat un dispozitiv care poate trimite o încărcătură electrică inofensivă spre creierul tău, pornind din nas, pentru a-ți declanșa simțul mirosului.

Există deja studii care indică faptul că oamenii ar putea percepe mirosuri prin stimulare electrică, iar Kasun Karunanayaka și partenerii săi de studiu au pornit de la asta pentru a experimenta diverse tipuri de stimulare.

Deși conceptul de comunicare a mirosurilor nu e nou, până acum erau folosite recipiente cu substanțe mirositoare. Atunci când o comandă era trimisă, anumite substanțe erau eliberate pentru a compune un miros. Tehnica actuală elimină ideea folosirii unor astfel de recipiente.

Pentru a testa conceptul, echipa lui Karunanayaka a introdus un cablu subțire în nasul fiecăruia dintre cei 31 de voluntari. Vârful cablului avea o mini-cameră și electrozi de argint, cu ajutorul cărora cercetătorii puteau naviga până unde era nevoie.

Problema evidentă este că soluția nu este nici practică și nici plăcută, iar unii dintre participanți s-au retras din studiu după doar una, două încercări. Echipa caută o soluție prin care introducerea cablului în nas poate fi evitată.

Internetul mirosurilor poate că mai are ceva până să devină realitate, însă noua metodă de stimulare a simțului olfactiv pare promițătoare, scrie Playtech.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: