image
Sursa foto: reuters.com

Troli ai regimului, BLOCAȚI; Declarația oficială a Facebook: „O parte din activități duce la angajații guvernului RM”

La începutul acestei săptămâni, Facebook a eliminat 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și opt conturi Instagram pentru comportament neadecvat coordonat care vizează persoane din Republica Moldova. Într-un comunicat oficial de presă, Facebook spune că o parte dintre aceste activități duc la angajați ai Guvernului RM.

Contactat de Jurnal.md, serviciul de presă al Guvernului a spus că va reveni cu o reacție în curând.

„Această activitate a apărut în Moldova și a folosit o combinație de conturi false și unele conturi autentice pentru a induce în eroare alți internauți despre cine erau și despre ce făceau. Având în vedere viitoarele alegeri din Moldova, am vrut să lămurim oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și despre faptele pe care le cunoaștem astăzi.

Administratorii de pagini și deținătorii de conturi postau, de obicei, despre știrile și problemele politice locale, cum ar fi educația în limba rusă sau limba engleză și reunificarea cu România. Ei au împărtășit, de asemenea, fotografii manipulatorii, narațiuni divizate și satiră, imitând pagina unei organizații locale și îndemând alte pagini să răspândească știri false. Deși oamenii din spatele acestor activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de angajații guvernului moldovean”, se spune în comunicatul semnat de Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate digitală a companiei Facebook.

Consultantul principal din cadrul Direcției comunicare și protocol a Guvernului, Aliona Jignea, a precizat, pentru Jurnal.md, că va reveni cu o reacție în curând.

În comunicatul Facebook se mai precizează că în jur de 54.000 de conturi urmăreau una dintre cele 168 conturi și 28 de pagini.

Totodată, se precizează că aproximativ 20.000 de dolari au fost cheltuiți pentru anunțurile de pe Facebook și Instagram plătite în dolari SUA, euro și lei românești.

„Nu am finalizat examinarea conținutului organic provenit din aceste conturi. Am identificat aceste conturi prin ancheta noastră internă privind comportamentul neautentic coordonat în Moldova. Lucrăm în mod constant pentru a detecta și a opri acest tip de activitate, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a manipula oamenii. De obicei, eliminăm astfel de pagini, grupuri și conturi pe baza comportamentului lor, nu a conținutului pe care îl postează. În acest caz, oamenii din spatele acestor activități au coordonat unul cu celălalt și au folosit conturi false pentru a se prezenta drept cine nu sunt și aceasta a fost baza acțiunii noastre”, precizează șeful securității digitale a Facebook.

Mai mult, Facebook a prezentat și câteva exemple ale paginilor blocate:

pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll
pagini trollpagini troll

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: