image
Sursa foto: Jurnal.md

Ion Chicu: „Vor fi supuși controlului atât călătorii care vin din Italia, cât și din alte țări”

Astăzi va avea loc o nouă ședință a Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou, COVID 19. Pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău va fi instalat pe parcursul zilei încă un termoscaner și vor fi supuși controlului atât călătorii care vin din Italia, cât și din alte țări. Despre aceasta a declarat azi dimineața, prmeieurl Ion Chicu.

Întrebat câte locuri disponibile sunt rezervate și cât de pregătite sunt instituțiile medicale pentru o eventuală epidemie cu COVID 19, Ion Chicu a precizat că până în prezent, procesul de carantină era stabilit la domiciliul persoanelor care au revenit de peste hotare.

„Carantina, de la început până la momentul actual, presupunea supravegherea la domiciliu a persoanei respective. Nu are sens și nu este posibil ca toate persoanele care trec frontiera de stat să fie internate în spital. Lucrul acesta se face când există temeiuri clare că persoana poate fi contaminată. Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” are pregătite saloane, are pregătit totul în caz de necesitate”, a declarat Ion Chicu

Premierul a mai precizat că pe teritoriul AIC a fost deja instalat un termoscaner și că pe parcursul zilei va fi instalat încă unul. Acest aparataje pot însă detecta doar persoanele care deja manifestă simptome ale bolii. „Vor trece controlul atât cetățenii din Italia, cât și din alte țări. Altceva este că perioada de incubare a coronavirusului, dacă la început se spune că e de14 zile, acum se spune că ar fi de 30 de zile. Pasagerii care trec acest control pot să nu manifeste pe moment boala și la acest capitol să avem ulterior complicații”, a mai spus Chicu.

Și Poliția de frontieră a informat azi că pentru protecția individuală a polițiștilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei au fost transmise mănuși, măști și soluții dezinfectante pentru mâini. Totodată, s-a solicitat maximă vigilență din partea polițiștilor de frontieră, aflați în prima linie de control. Dacă în fluxul de călători vor fi observate persoane care prezintă simptome ale bolii, tuse și respirație îngreunată, inclusiv după efectuarea termometriei se va înregistra febră, vor fi izolate în camere special amenajate și anunțată de urgență Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: