image
Sursa foto: Jurnal.md

Slusari: Constatări despre procesul de procurare a energiei electrice; Care va fi plata pentru această mimare a concurenței

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, vine cu câteva constatări referitoare la procesul de procurare a energiei electrice. Potrivit lui, pentru anul 2017, inițial a fost încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu DTEK Pavlogradugoli din Ucraina la preț de 50,2 dolari pentru un Mwt.

„Regimul transnistrean atunci era pe pragul falimentului, întrucât vânzarea energiei asigura 70% din fluxul valutar al regiunii secioniste. Peste câteva luni autoritățile moldovenești s-au răzgândit brusc. Întreprinderea de Stat Energocom a semnat contractul de import a 70 % a energiei electrice de la Centrală de la Cuciurgan din Transnistria, care consumă în cantități enorme gazele rusești, datoriile pentru care sunt puse pe umerii cetățenilor de pe malul drept al Nistrului”, afirmă Alexandru Slusari.

Slusari mai spune că: „În 2018 DTEK Pavlogradugoli propune în cadrul concursului de achiziție a energiei electrice prețul de 58,4 dolari pentru un Mwt, iar Centrală de la Cuciurgan vine cu ofertă de 50,4 dolari. Iar pentru anul 2019, compania ucraineană vine deja cu oferta hazardată de 64,4 dolari pentru un Mwt (cu 14 dolari mai mult decât a fost doi ani în urmă), deși același concern furnizează energia electrică în Ungaria la preț de 49,52 euro pentru un Mwt”.

Totodată, entitatea din Transnistria vine cu oferta de 52,4 dolari și în 2019 noi vom primi din zona separatistă deja 85 % din toată energia importată.

Alexandru Slusari se întreabă dacă poate cineva explica economic și argumentat această istorie, care se vede cu ochiul liber cum o companie energetică din Ucraina, benevol se retrage din piața Moldovei și mai mult face figurație la licitații de achiziție.

„Care va fi plata pentru această mimare a concurenței? Posibil cedarea pozițiilor Moldovei pe subiectul construirii celor 6 hidrocentrale pe cursurile Nistrului, care vor afecta fatal nivelul apei pe acest râu de importanță vitală pentru țara noastră? De ce guvernarea actuală sporește semnificativ dependența energetică a Moldovei și datoriile noastre pentru gazele, pe care noi nu le-am consumat ? De ce concursuri de achiziție a energiei electrice se organizează netransparent, fără participarea societății civile din mediul experților?”, se mai întreabă Slusari.

„După mine este evident că acest regim cu gândirea unor profitori nu va asigura niciodată securitatea energetică a Moldovei, precum și securitatea de orice alt tip”, a conchis Alexandru Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: