image
Sursa foto: jurnalulromanesc.at

Senatoare din România, „scrisoare fratelui de la Chișinău”: Am încredere că vei alege să trăiești într-o capitală europeană

„Am încredere în tine, frate mult iubit, că vei spune AZI, prin votul tău, tuturor prietenilor, tinerilor, dar și vârstnicilor de la Chișinău, că tu ai ales să trăiești liber într-o capitală europeană, într-un oraș creativ, cultural și istoric, care oferă bunăstare locuitorilor lui și oportunități de dezvoltare tinerilor acasă”.

Este mesajul emoționant al senatoarei PNL din România, Iulia Scântei, denumit „scrisoare fratelui meu de la Chișinău”. Senatoarea îndeamnă locuitorii capitalei să iasă masi la secțiile de votare.

„Mergi la vot pentru a pune în fruntea orașului tău drag, Chișinău, un om destonic, cu frică de Dumnezeu, cinstit și loial familiei și orașului, care să te reprezinte pe tine și pe copiii tăi și pe toți cei drați ai voștri”, spune Iulia Scântei.

SCRISOARE FRATELUI MEU DE LA CHIȘINĂU

Dragul meu frate,

Ţie, fratelui meu de la Chișinău, îţi scriu în astă seară ca să înţelegi ziua ce vine. Mâine e Sfânta Duminică și nu e ca oricare altă duminică, pe care să o petreci tihnit în indiferenţă. Mâine dimineață când vei auzi clopotul bisericii, poate chiar de peste drum, chemând la Sfânta Liturghie, amintește-ți de toate acestea pe care ți le spun:

*Ne știm de copii, chiar dacă nu am locuit împreună mereu. Nu ne-a întrebat nimeni dacă ne place să locuim separat, dar așa a fost scris. Totuși, cel mai adesea, m-ai vizitat tu, iar în scurtele vizite, obișnuiam să ne jucăm împreună imaginându-ne oșteni răzeși în oastea lui Ștefan cel Mare, iar mai târziu, locotenenți ai lui Vodă Cuza, visând să alungăm de pe strada noastră, orice inamic nevăzut care nu ne înțelegea și nu ne iubea limba;

*Când nu ne jucam, citeam: eu, poeziile lui Mihai Eminescu şi Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă, iar tu, poeziile lui Grigore Vieru sau ale lui Alexei Mateevici ;

* Când am crescut, ne-au dat pe amândoi la școală: nu la aceeași școală și nu cu aceiași dascăli. Tu nu aveai abecedar românesc, dar nici eu nu aveam bomboanele tale « Bucuria ». Bunica te-a învățat seara, la culcare, limba română, cu rugăciunea inimii.

* De sfintele Sărbători de Paști, clopotele de la noi de la biserică vesteau și ție Lumina Învierii, iar părinții păstrau mereu în coșul cu cozonaci și ouă roșii, câte ceva pentru tine și ai tăi prieteni, să vă dea de pomană de sufletul stră-bunicilor noștri morți pe front ori în gulagul siberian. Iar de Crăciun, păstram mereu globuri pentru tine ca să le așezăm împreună în brad și așteptam cu nerăbdare ca Moș Crăciun să ajungă și la tine o săptămână mai târziu, cu darul meu pentru tine.

*Anii au trecut și ne-am regăsit studenți la Iași: au fost cei mai frumoși ani! AM DESCOPERIT ÎMPREUNĂ CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII LIBER: LIBER SĂ CĂLĂTOREȘTI, LIBER SĂ TE EXPRIMI ÎN LIMBA TA STRĂMOȘEASCĂ, LIBER SĂ CITEȘTI ȘI SĂ SCRII DUPĂ PROPRIA-ȚI CONȘTIINȚĂ, LIBER SĂ ALEGI CE PROFESIE SĂ FACI, PE CE DRUM SĂ MERGI ȘI CINE SĂ TE ÎNSOȚEASCĂ, LIBER SĂ ALEGI SĂ TRĂIEȘTI ÎN DEMOCRAȚIE și SĂ SPUI “NU!” HOȚIEI, MINCIUNII ȘI COMUNIȘTILOR, LIBER SĂ FII TU ÎNSUȚI.

* După absolvire, te-ai gândit la familie și ți s-a făcut dor de ai tăi și te-ai întors la Chișinău. Ți-ai făcut un rost, o casă, iar în jurul tău, aleargă azi, trei copii care te privesc cu speranță.

Dragul meu frate de la Chișinău,

E deja “Mâine”, e Duminica în care tu și cu toți prietenii tăi tineri din Chișinău nu trebuie să tăceți, nu trebuie să fiți indiferenți, nu trebuie să spuneți că vă e lehamite, nu trebuie să fiți deznădăjduiți. AZI poate fi mai mult decât o zi de duminică obișnuită, AZI poate fi o sărbătoare a Învierii unei speranțe din copilăria noastră.

AZI, 3 IUNIE, TU, FRATELE MEU DE LA CHIȘINĂU, TREBUIE SĂ ALEGI LIBERTATEA, ADEVĂRUL și CINSTEA. NU LĂSA SĂ TREACĂ ZIUA DE AZI FĂRĂ CA TU SĂ NU VOTEZI PENTRU FAMILIA TA ȘI PENTRU VIITORUL TĂU ȘI AL COPIILOR TĂI. Știu, prețul libertății e mare, iar riscurile sunt multe. Dar, drag frate, DE TINE DEPINDE CA PREȚUL LIBERTĂȚII TALE ȘI A COPIILOR TĂI SĂ NU FIE ÎNSĂȘI LIBERTATEA VOASTRĂ.

AZI, 3 IUNIE, MERGI LA VOT, PENTRU A PUNE ÎN FRUNTEA ORAȘULUI TĂU DRAG, CHIȘINĂU, UN OM DESTOINIC, CU FRICĂ DE DUMNEZEU, CINSTIT ȘI LOIAL FAMILIEI ȘI ORAȘULUI, CARE SĂ TE REPREZINTE PE TINE ȘI PE COPIII TĂI ȘI PE TOȚI CEI DRAGI AI VOȘTRI.

Nu asculta vocile care te descurajează, pune-ți încrederea în dorința și în puterea lui de a lupta pentru tine acolo, la Chișinău, apoi în restul țării și în Europa. Amintește-ți că bunicii noștri erau simpli soldați în război, neștiutori de carte, dar au avut atâta credință și iubire de pământul românesc, că au luptat cu prețul vieții ca să ni-l lase întregit și liber. AZI e ziua când tu și nu alții, poți decide pentru tine. Amintește-ți ce ne spunea bunicul: cine nu cere, nu primește, iar cine nu luptă, nu obține.

DACĂ VREI SĂ DECIZI PENTRU TINE, PENTRU FAMILIA ȘI ORAȘUL TĂU CHIȘINĂU, TREBUIE SĂ ALEGI, TREBUIE SĂ VOTEZI, ALTFEL NU TU VEI DECIDE VIITORUL COPIILOR TĂI. Nici părinții noștri, nici noi, nu am avut șansa să alegem să trăim împreună, alții au decis că trebuie să trăim separat, să vorbim limbi diferite și să nu ne privim ca frații. Dar tu, dragul meu frate, ai AZI, 3 iunie, această șansă unică care te face puternic: nu o risipi, alege pentru tine și mergi să votezi pentru Chișinău.

Am încredere în tine, frate mult iubit, că vei spune AZI, prin votul tău, tuturor prietenilor, tinerilor, dar și vârstnicilor de la Chișinău, că tu ai ales să trăiești liber într-o capitală europeană, într-un oraș creativ, cultural și istoric, care oferă bunăstare locuitorilor lui și oportunități de dezvoltare tinerilor acasă.

PREȚUIEȘTE MEMORIA BUNICILOR NOȘTRI, ARATĂ CĂ IUBEȘTI COPIII CARE TE ȚIN DE MÂNĂ ȘI ÎȚI PASĂ DE VIITORUL LOR, ȘI MERGI AZI, LA VOT, PENTRU ALEGEREA PRIMARULUI CHIȘINĂULUI.

Te îmbrățișează cu drag și cu speranța sunetului de clopot vestitor al izbânzii tale din astă seară, de la Chișinău,

Sora ta din Iași - Oraș Regal, în gând și în inimă cu toți ceilalți frați ai tăi, români de dincoace de Prut.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: