image
Sursa foto: Jurnal.md

ANRE a stabilit noi prețuri pentru carburanți: Cât va costa de mâine benzina și motorina

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon pentru comercializarea carburanţilor.

După ce acum două săptămâni a dictat scumpiri, dar care ulterior au fost anulate de instanță la solicitarea Ministerului Economiei, astăzi instituția a stabilit un preț plafon pentru benzină mai mic cu 9 bani, iar pentru motorină - cu 11 bani.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 19 lei şi 1 ban pentru un litru. Totodată, un litru de motorină va costa până la 16 lei și 89 de bani.

Noile preţuri vor fi valabile în perioada 25 iulie 7 august.

Potrivit ANRE, ieftinirea se datorează cotațiilor medii Platts care s-au micșorat cu 0,10 USD/tona pentru benzină (-0,01%) și 0,82 USD/tona pentru motorină (-0,13%).

Totodată, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,6771 lei/USD. Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate.

Parlamentul a decis recent că ANRE va stabili, la fiecare trei luni, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale.

Potrivit noilor prevederi, prețurile vor fi stabilite în funcție de cotaţiile medii Platts din perioada precedentă, ANRE având dreptul de a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM.

ANRE urmează ca, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu noua lege.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: