image
Sursa foto: Jurnal.md

Comisia Electorală Centrală vine cu o reacție după ce Ruslan Codreanu a fost exclus din cursa electorală

Comisia Electorală Centrală vine cu o reacție după ce Ruslan Codreanu a fost exclus din cursa electorală.

„ Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău (CECEM Chișinău), după verificarea, în baza aplicației SIAS Alegeri, a 3011 semnături din totalul de 10454 prezentate, a declarat nevalabile 1099. Așa cum nu a fost atins plafonul de 10000 de semnături valabile, necesare pentru înregistrare, grupul de lucru, din cadrul organului electoral, a încetat verificarea celorlate liste de subscripție rămase. Conform prevederilor art. 47 alin. (3) din Codul electoral, lista de subscripție urmează să conțină doar semnături ale susținătorilor care domiciliază într-o singură localitate, astfel 797 de semnături au fost invalidate în baza criteriului „Regiunea de domiciliu incorectă”.

Eroarea constă în faptul că susținătorul, având înregistrare la domiciliu într-o localitate, a semnat în lista de subscripție pentru altă localitate. Deși ambele localități sunt parte componentă a municipiului Chișinău, totuși membrii grupului de inițiativă urmau să completeze listele de subscripție separat, pentru fiecare localitate”, se arată scris în comunicatul emis de CEC.

CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, inclusiv alegătorii, concurenții electorali, instituțiile media, organizațiile de monitorizare a alegerilor, funcționarii electorali și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 20 octombrie 2019.

Amintim că Consiliul electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău a refuzat să îl înregistreze în cursa electorală pentru Primăria capitalei pe Ruslan Codreanu. Pe 9 octombrie, motivele care au stat la baza neînregistrării în cursa electorală a lui Ruslan Codreanu au fost anulate de Curtea de Apel. Cei de la CECEC au expediat însă recurs la Curtea Supremă de Justiție. Curtea Supremă de Justiție a casat decizia Curții de Apel și l-a exclus pe candidatul independent Ruslan Codreanu din cursa electorală pentru funcția de primar al capitalei.

Citeşte mai mult despre

CEC

Noutăţile partenerilor

comentarii: