image
Sursa foto: Jurnal.md

Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe privind revizuirea în dosarul Filat

Curtea de Apel Chișinău a respins miercuri, 8 mai, ca nefondat apelul avocaților ex-premierului Vlad Filat împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, prin care s-a respins cererea de revizuire a primului proces penal.

Apărarea susține că hotărârea este vădit ilegală și urmează să fie contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit hotărârii Curții de Apel Chișinău, decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 28 martie 2019, se menține fără modificări. Decizia Curții este executorie, cu drept de recurs la CSJ în termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei integrale, fixată pentru data 4 iunie.

Avocatul Victor Munteanu a declarat pentru presă, după pronunțarea hotărârii, că este vorba despre o sfidare vădită a normelor procesuale din Republica Moldova, cât și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, care, potrivit lui, a stabilit foarte clar criteriile conform cărora poate fi revăzută o hotărâre sau o sentință judecătorească. „Mă refer exact la criteriul imparțialității judecătorilor – nu poate același judecător, care s-a expus într-o sentință asupra vinovăției unei persoane, să decidă redeschiderea acestui proces”, a mai spus avocatul citat de IPN.

Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În prezent își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Acum aproximativ două luni, avocații fostului premier au înaintat în instanță o cerere de revizuire a sentinței de condamnare, însă la sfârșitul lunii martie, aceasta a fost respinsă de către Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani.

Vlad Filat mai este cercetat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul a fost suspendat la sfârșitul lunii februarie de către Judecătoria Chișinău și remis Curții Constituționale. În cel de-al doilea dosar riscă încă zece ani de pușcărie. Fostul premier pledează nevinovat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: