image
Sursa foto: foto simbol

Marea Britanie a ieșit oficial din UE: „Nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii”

Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la ora 01.00 (ora RM), după 47 de ani de apartenență la blocul comunitar. Aseară, în tot Regatul Unit au avut loc manifestații pro-Brexit sau, dimpotrivă, pentru susținerea Uniunii Europene, un semn al divizării din societatea britanică. Premierul Boris Johnson a căutat însă să aducă unitatea, anunțând „un nou început în istoria țării”, care se va dovedi un „succes răsunător".

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană, după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care părăsește blocul comunitar.

Cu câteva ore înainte, Union Jack, drapelul britanic, a fost retras de la instituţiile europene din Strasbourg şi Bruxelles, iar drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat de pe sediul din Bruxelles al reprezentanţei diplomatice britanice pe lângă UE.

De sastăzi, Regatul Unit este considerat o ţară terţă, europarlamentarii săi încetează să facă parte din Parlamentul European, iar miniştrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.

Brexit-ul „nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale”, a declarat prim-ministrul Boris Johnson, într-un discurs către naţiune susţinut cu o oră înainte de ieşirea oficială din UE, relatează AFP.

„Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu e sfârşitul ci începutul, momentul unui nou răsărit şi în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale. Brexit-ul marchează „începutul unei noi ere de cooperare amicală” cu UE”, a mai afirmat Boris Johnson.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: