image
Sursa foto: captură video

Alegeri parlamentare în Finlanda: Social-democraţii şi naţionaliştii se află la egalitate, pe primul loc

Social-democraţii din Finlanda şi partidul naţionalist finlandez se află aproape la egalitate, pe primul loc, în alegerile generale care au avut loc duminică, cu 17,7% şi 17,5% din voturi, au arătat rezultatele finale prezentate de Ministerul de Justiţie, relatează Reuters.

Partidul Centrului co-guvernator al prim-ministrului Juha Sipila şi Coaliţia Naţională de centru-dreapta s-au situat la 13,8%, respectiv 17,0%, marcând pentru prima dată într-un secol când niciun partid nu a câştigat mai mult de 20% din voturi în alegerile generale.

Cu un parlament fragmentat şi diviziuni profunde în cadrul partidelor de masă privind modul de abordare a creşterii costurilor serviciilor publice şi aşa costisitoare, discuţiile pentru formarea unui guvern de coaliţie în urma alegerilor ar putea fi prelungite.

Dar liderul social-democrat, Antti Rinne, în vârstă de 56 de ani, este aşteptat să aibă prima şansă la formarea unui nou guvern, după ce majoritatea liderilor de partid au exclus cooperarea cu populiştii finlandezi.

"Pentru prima dată din 1999, suntem cel mai mare partid din Finlanda ... SDP este partidul prim-ministrului", a declarat Rinne susţinătorilor şi membrilor de partid cu care a sărbătorit la Helsinki.

La mai puţin de două luni până la alegerile pentru Parlamentul European votul finlandez este urmărit îndeaproape de Bruxelles.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: