image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Medic epidemiolog: 1000 de cazuri pentru Moldova este foarte mult și trebuie să ne pună pe toți în gardă

Numărul de 1000 de persoane, testate pozitiv cu COVID-19 într-o singură zi, este unul foarte mare pentru Republica Moldova, iar autoritățile trebuie să identifice noi soluții pentru a stopa răspândirea masivă a virusului. Declarațiile aparțin epidemiologului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban.

„Este o cifră alarmantă. Era și o cifră așteptată, deoarece prognozele care au fost efectuate demonstrau o creștere de transmitere a virusului pe teritoriul Republicii Moldova. Desigur, putem să ne uităm și la cifrele din regiunea europeană, care la fel sunt în creștere. Dar 1000 de cazuri pentru a Republica Moldova este foarte mult și trebuie să ne pună în gardă pe toți. Trebuie să recapitulăm tot ce am făcut până acum și să venim cu noi etape în prevenirea și controlul infecției COVID-19”, a declarat Alexei Ceban în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” , citat de IPN.

Întrebat ce fel de restricții urmează a fi aplicate în unitățile administrativ-teritoriale care se află sub cod roșu, Alexei Ceban precizează că, în primul rând, se va ține cont de restricțiile generale care se aplică la nivel de țară, ulterior, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor lua anumite decizii LA NIVEL LOCAL.  

„Pentru teritoriile care au codurile roșii și codurile portocalii, este atribuit un mecanism care este stipulat în capitolul 11 al Planului de pregătire și răspuns pe compartimente: pentru efectuarea și organizarea serviciilor religioase, pentru activitatea pieței, pentru instituțiile de învățământ, pentru instituțiile medicale. Acestea se vor implementa în contextul evaluării riscurilor la nivel local.. Spre exemplu, se va lua decizia pentru sistarea transportului public sau ajustarea sistemului de transport public”, a adăugat funcționarul.

Totodată, Alexei Ceban menționează că deciziile vor fi luate de către autoritățile publice locale doar după o consultare prealabilă cu experții Agenției Națională pentru Sănătate Publică și Ministerului Sănătății.

Miercuri, 30 septembrie, Republica Moldova a înregistrat cel mai mare număr de cazuri confirmate de COVID-19 într-o singură zi, de la începutul pandemiei - 1 013 cazuri noi de infectare. Bilanțul de îmbolnăviri depășește 52 de mii.

Luni, 28 septembrie, în 26 de unități administrativ-teritoriale, a fost instituită starea de urgență în sănătate publică începând cu 1 octombrie. Printre localitățile vizate se înscrie și capitala Chișinău. Pentru acestea a fost stabilit gradului de alertă „cod roșu”. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: