image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Ministrul Culturii, în Parlament, despre blocurile care sufocă centrul capitalei: O catastrofă, pierdem legătura cu trecutul

În municipiul Chișinău există o problemă gravă și sistemică în ceea ce privește construcția blocurilor de locuit, care au împânzit centrul orașului și sufocă obiectivele istorice și turistice, iar ceea ce ar mai putea salva situația este numai o reformă urgentă și serioasă.

Sunt declarațiile ministrului Culturii, Sergiu Prodan, și au fost făcute, astăzi, în plenul Parlamentului.

„Pe parcursul anilor, au fost distruse monumente istorice și reconstruite altele în loc, pentru că este mai simplu să construiești din nou decât să restaurezi, ceea ce este o problemă gravă. O altă problemă gravă este că dezvoltatorii orașului investesc doar în blocuri de apartamente, majoritatea dintre care nu au căi de acces către ele. Am văzut toate proiectele noi de investiții și de construcții: doar apartamente și nimic mai mult. Avem nevoie de o reformă serioasă, pentru că altfel vom pierde legătura cu trecutul, vom crea o adevărată catastrofă în Chișinău, care va fi foarte greu de dezamorsat”, a declarat ministrul Culturii de la tribuna Parlamentului.

Prodan a menționat că în asemenea condiții nu putem vorbi despre dezvoltarea tursimului, pentru că obiectivele de interes din capitală pur și simplu lipsesc, sunt prea puține sau sunt înghițite de dezvoltatorii imobiliari.

„Vorbim de imaginea orașului ca destinație turistică. De ce să mai așteptăm turiști când se elaborează doar proiecte de apartamente, ce să vadă – cum trăiesc oamenii prin apartamente în centrul orașului? În afară de clădirea Guvernului, Arca și Catedrala, noi nu avem în jur alte destinații turistice”, a spus el.

Pe de altă parte, ministrul Culturii declară că o parte din vină ar aparține populației care alege să investească mai mult în imobiliare aflate în centrul capitalei.

„Toți își doresc apartamente în centrul capitalei, pe care să le vândă ulterior și să plece într-o țară normală, cu bulevarde, cafenele, cu atracții turistice și să trăiască într-o lume civilizată, în timp ce aici, noi transformăm totul într-un mușuroi de apartamente, periferiile nu se dezvoltă și se lichidează tot ce a mai rămas în centru pentru a contrui în loc blocuri”, a adăugat Sergiu Prodan.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a dat vina pe conducerea capitalei pentru situația dramatică a clădirilor de importanță istorică și culturală din capitală.

„În municipiul Chișinău sunt concentrate cele mai multe monumente istorice, dar primarul general împreună cu șeful Direcției Urbanism își bat joc de aceste monumente. Eliberează autorizații de construcții, documentații istorice care pun în pericol monumetele istorice, care știrbesc din imaginea acestora, dar și care duc la mutilarea lor.”

Declarațiile au fost făcute în cadrul examinării proiectului de hotărâre prin care patru obiective au fost introduse în registrul monumentelor ocrotite de stat, trei dintre acestea aflate în Chișinău.

Este vorba despre clădirea circului, a procuraturii generale și a maternității nr.2 împreună cu parcul din zona de protecție – toate aflate sub risc de degradare și distrugere. Totodată, schitul rupestru „Peștera Bechir” de la Soroca este un alt obietiv care va fi introdus în registru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: