image
Sursa foto: pxhere.com

Vânzarea legală a elefanţilor sălbatici din Africa grădinilor zoologice, limitată drastic

Conferinţa CITES privind comerţul cu specii pe cale de dispariţie a limitat drastic, marţi, posibilitatea vânzării elefanţilor sălbatici din Africa grădinilor zoologice şi parcurilor de distracţie, o decizie salutată de organizaţiile nonguvernamentale ca fiind un important pas înainte, potrivit AFP și Agerpres.

Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii de Faună şi Floră Sălbatică Ameninţate cu Dispariţia (CITES), reunită la Geneva, a adoptat această decizie marţi, în şedinţă plenară, după dezbateri foarte aprinse.

Documentul a primit 87 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 25 de abţineri, întrunind astfel majoritatea de două treimi necesară.

O versiune iniţială a acestui text a fost adoptată pe 19 august, în prima zi a reuniunii CITES, care va lua sfârşit miercuri. Documentul, susţinut de mai multe ţări din Africa, concluziona că doar ''programele de conservare 'in situ', în aria de răspândire naturală a speciei'' constituie ''destinatari adecvaţi şi acceptabili'' pentru aceste animale, excluzând practic grădinile zoologice sau parcurile de distracţie.

Această decizie a suscitat însă o opoziţie puternică din partea unor ţări precum Zimbabwe şi Botswana.

Există o cerere de pui de elefanţi sălbatici destinaţi grădinilor zoologice şi parcurilor de distracţie, în special în China şi Statele Unite, potrivi organizaţiilor nonguvernamentale. Astfel, Zimbabwe a capturat şi a vândut peste 100 de pui de elefanţi grădinilor zoologice din China începând cu 2012, potrivit asociaţiei de protecţie a animalelor Humane Society International (HSI).

Elefanţii din Africa beneficiază de un statut diferit în cadrul reuniunii CITES: cei din Africa de Vest, de Centru şi de Est sunt cuprinşi în Anexa I (comerţul internaţional este strict interzis), iar cei din Africa sudică, în Anexa II. Elefanţii din Asia figurează în Anexa I.

Între cele două sesiuni de vot, a avut loc o intensă campanie de presiune, cu participarea unor vedete precum Pamela Anderson, Brigitte Bardot, Jane Goodall.

Marţi, în sesiune plenară, Uniunea Europeană a prezentat o versiune amendată a textului pentru a încerca să obţină astfel un compromis.

Amendamentele prevăd că elefanţii sălbatici capturaţi vor putea fi transferaţi în zone protejate sau în programe de conservare, în aria lor de răspândire din prezent sau pe care au ocupat-o în trecut.

Sunt prevăzute abateri în ''condiţii excepţionale'', după consultarea experţilor CITES şi a celor din partea Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), sau în cazuri de ''transferuri temporare în situaţii de urgenţă''.

Această nouă versiune a dat dat naştere unor dezbateri foarte tensionate şi a putut fi adoptată abia după întreruperea şedinţei.

"Este o victorie", a declarat bucuroasă Audrey Delsink din partea HSI. Textul subliniază că prioritatea este ca elefanţii să fie ''in situ, în aria lor de răspândire din prezent sau din trecut'', a explicat aceasta pentru AFP.

Elefanţii sunt animale cu o viaţă familială complexă, sunt afectaţi atunci când sunt despărţiţi de semenii lor şi suportă cu greutate captivitatea, precizează ONG-urile şi cercetătorii, de aici şi necesitatea de a-i menţine în mediul lor natural.

Această decizie ''va schimba viaţa a numeroşi pui de elefant'', a precizat într-un comunicat Cassandra Koenen, din cadrul World Animal Protection.

Cu toate acestea, prin existenţa ''circumstanţelor excepţionale'', ''o portiţă rămâne întredeschisă, dar trecerea de partea cealaltă va fi dificilă'', potrivit ONG-ului Robin des Bois.

Potrivit acestei organizaţii nonguvernamentale, tranzacţiile vor fi examinate de către experţi ai UICN, care au declarat în trecut că nu sunt de acord ca elefanţii sălbatici să fie capturaţi pentru a fi plasaţi în captivitate.

"Solicitanţii vor trebui în plus să demonstreze ştiinţific că aceste exporturi sunt în beneficiul conservării elefanţilor din Africa în mediul lor natural", a adăugat ONG-ul.

Înfiinţată cu peste 40 de ani în urmă, CITES stabileşte regulile comerţului internaţional cu peste 35.000 de specii de faună şi floră sălbatică şi are la dispoziţie un mecanism care îi permite să impună sancţiuni statelor care nu respectă aceste reguli

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: