image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Scumpirea carburanților nu contenește: Prețul la benzină trece de 23 de lei, iar motorina ajunge la 20 de lei

Cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 $/baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la finele anului precedent. Aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.

Potrivit ANRE, valorile date influențează în mod direct prețul final al produselor petroliere importate pe piața din Republica Moldova.

„Creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru țara noastră”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Astfel, în baza indicatorilor existenți, pentru următoarele 3 zile (29.01.2022-31.01.2022) sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 23,03 lei/litru;

Pentru motorină – 19,98 lei/litru.

Agenția informează că monitorizează situația din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri care reflectă fidel evoluțiile de pe piața internațională atât în perioade de creștere cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: