image
Sursa foto: platformada.md

Andrei Năstase: „Actualul regim este capabil de orice, chiar și să ucidă pe oricine”

Într-un interviu pentru publicația kommersant.ru, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, deputatul Andrei Năstase, vorbește despre constituirea actualului Parlament, dialogul între partidele care au acces în Legislativ și despre situația actuală pe scena politică.

„Țara noastră este capturată de un clan oligarhic, la cârma căruia stă un om care deține pașapoartele a cel puțin trei țări: Moldova, Rusia și România. Toate instituțiile statului se subordonează acestui clan și activează în interesul material al unui grup restrâns de oameni, transformând RM într-o zonă gri. Noi am primit din partea poporului mandat ca să demontăm acest regim. Plahotniuc a reușit că obțină 40 de locuri în Parlament doar datorită faptului că, împreună cu Partidul Socialiștilor, a schimbat în 2017 sistemul electoral. Acum principala întrebare este dacă socialiștii vor continua să acționeze la fel, sau se vor alătura în lupta pentru eliberarea țării. Noi am ales calea discuțiilor transparente și concrete, nu împărțirea funcțiilor, așa cum ne-au propus și socialiștii, și democrații”, a declarat Năstase, în cadrul interviului.

Deputatul s-a referit și la invitația lansată de blocul ACUM la discuții privind votarea pachetului de legi antioligarhice și, în primul rând, a Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.

„Ne interesează ce trebuie să facem pentru eliberarea statului. Dacă ne vom așeza la un dialog cu socialiștii privind acest lucru, va fi corect. Nu mă interesează cum se numește asta, mă interesează voința politică pentru eliberarea statului capturat de mafie. Dodon și socialiștii, fiind în relații hibride cu Plahotniuc, au comis greșeli: ba votau cu democrații, ba îi criticau. Ei trebuie să înțeleagă că dacă nu vor depăși frica, vor rămâne pentru mulți ani captivi ai acestui regim, care poate să facă orice cu oricine. Orice – să bage la închisoare sau chiar să omoare. Oamenii care au venit în parlament trebuie să învingă frica. La întâlnirea cu Dodon asta i-am spus: eliberați-vă și participați la eliberarea țării”, a punctat Năstase.

„Trebuie să existe o dorință politică din partea socialiștilor care se consideră necontrolați de Plahotniuc. Ei trebuie să decidă dacă vor să rămână într-o țară capturată și să împartă puterea cu Plahotniuc, sau sunt gata să intre în luptă. Le-am propus să analizeze pachetul nostru de acțiuni și să le propună și pe ale lor, după asta vom discuta despre cum să realizăm aceste inițiative. Până când nu am primit niciun răspuns de la ei, dacă sunt gata într-adevăr să lupte împotriva mafiei sau nu”, a mai adăugat liderul Platformei DA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: