image
Sursa foto: gagauzinfo.md

Coridorul de copii

„Îi interzic copilului să se topească înaintea fiecărui parvenit. Azi unul, mâine altul, am obosit de acest circ. Clovnii vin și pleacă, iar oamenii rămân cu problemele lor”

Joi, 18 octombrie, în timpul vizitei președintelui Recep Tayyip Erdogan la Comrat, Sofia Torlak, șefa Departamentului Educație din autonomia găgăuză a dispus ca elevii să formeze un „coridor viu” pentru a-l întâmpina pe președintele Turciei. După cum menționează nokta.md, o instituție de presă de la Comrat, ziua de joi a fost declarată liberă pentru bugetari.

Cu drapelul Turciei în mâini, elevii claselor VI-XII l-au întâmpinat pe Erdogan, formând un „coridor viu” din copii. Informația că elevii vor fi obligați să participle la vizita președintelui turc a apărut miercui, 17 octombrie, în presa regională și a stârnit reacții negative mai ales în rândul părinților.

„Îi interzic copilului să se topească înainte fiecărui parvenit. Azi unul, mâine altul, am obosit de acest circ. Clovnii vin și pleacă, iar oamenii rămân singuri cu problemele lor”, a scris pe Facebook Veacesalv Stamativ, un părinte.

Și fostul șef al Departamentului General de Dezvoltare Economică, Comerț, Servicii și Afacerile Economice Externe din autonimia găgăuză, Vitalie Chiurcciu, s-a arătat revoltat pe rețele sociale. „Este o problemă gravă să scoți elevii în stradă. Conform legii, nimeni nu poate lua copiii în afara instituției, fără acordul scris al părinților. Cine va fi responsabil pentru dorința incontrolabilă de a aduce copiii în stradă, fără consimțământul părinților?”, a spus revoltat Chircciu.

„În mod similar, funcționarii vor fi pe margine, iar responsabilitatea va cădea pe profesori, educatoare și pe conducerea școlii”, a observat el.

PR copiiPR copii

Și Vlah se folosește de copii pentru a-și face imagine

Dacă Departamentul Educație din autonimie a profitat de elevi pentru a se închina în fața lui Erdogan, bașcanul Irina Vlah și-a pus semnătura la propriu pe spatele a cinci bebeluși, pe tricourile copiilor fiind imprimată poza ei.

Evenimentul a avut loc în iunie, când Irina Vlah, împreună cu deputatul PSRM, Fiodor Gagauz, au felicitat două surori din satul Cișmichioi, raionul Vulcănești, care au născut tripleți și, respectiv, gemeni la un interval de patru luni.

În aceeași zi, bașcanul din autonomie a publicat pe pagina sa de Facebook zeci de fotografii făcute la fața locului și un mesaj în care susține că mămicile i-au îmbrăcat pe micuți în acele tricouri cu chipul ei, înmânându-i o diplomă de mulțumire.

În poze se vede cum scrie Irina Vlah cu o cariocă, pe spatele copiilor, numele fiecăruia dintre ei și își pune semnătura. Mai mulți internauți au considerat gestul Irinei Vlah drept unul obscur, preelectoral, care, în viziunea lor, ar stârni invidia chiar și a liderului nord-coreean, Kim Jong-un.

Erdogan i-a promis unei fetițe că va primi onoruri militare dacă va fi ucisă în luptă

În februarie curent, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a șocat lumea întreagă când a invitat pe scenă o fetiță în uniformă militară și a asigurat copilul care plângea că va primi onoruri de stat dacă va fi omorâtă pe câmpul de luptă.

„Dacă este martirizată (n.r. – ucisă) vom aşterne un steag deasupra ei. Cu ajutorul lui Dumnezeu. E pregătită pentru orice, nu-i aşa?”, a spus Erdogan. „Da”, a spus fetiţa, confuză, printre lacrimi.

Episodul controversat s-a întâmplat în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan s-a adresat unui congres provincial al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) aflat la guvernare.

Solicitată de JURNAL de Chișinău, avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, recomandă partidelor politice, autorităților publice să nu folosească și să nu expună public copiii în scopul de a obţine avantaje personale.

Amintim că pe 17 și 18 octombrie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a întreprins o vizită oficială la Chișinău și la Comrat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: