image
Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu explică de ce își înclină câinii capul atunci când vorbim cu ei

Uneori, atunci când vorbim cu prietenii noștri canini, aceștia își înclină capul într-un mod cât se poate de adorabil. Deși înclinarea capului ar putea sugera confuzie, gestul ar putea fi, de fapt, semn că animalul se concentrează și este mai atent, potrivit unui studiu recent.

Cercetătorii au analizat cât de bine au putut memora 40 de câini de rase diferite numele pentru diverse jucării, iar apoi să folosească acea informație pentru a recupera anumite jucării în funcție de comenzile stăpânilor. Majoritatea câinilor nu au putut învăța numele jucăriilor, însă șapte câini Border Collie au arătat aptitudini remarcabile.

Oamenii de știință au descoperit că cei șapte câini Border Collie avea ceva în comun: toți și-au înclinat capul mult mai frecvent decât ceilalți câini după ce au primit o comandă. Datele au arătat că aceștia și-a înclinat capul 43% din timp, în timp ce restul de 33 de câini au făcut gestul doar 2% din timp, scrie descopera.ro.

„O asociere între înclinarea capului și procesarea de stimuli relevanți și importanți”

„Tocmai de aceea, noi credem că există o asociere între înclinarea capului și procesarea de stimuli relevanți și importanți”, a explicat Shany Dror, cercetător la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria și unul dintre autorii studiului.

Acesta este primul studiu care analizează comportamentul de înclinare a capului la câini, au precizat autorii, potrivit Science Alert.

Doar cei șapte câini Border Collie care au putut învăța numele jucăriilor au fost incluși în următorul experiment, deși unul a murit înainte să înceapă. În al doilea experiment, stăpânii au testat cei șase câini în același mod timp de trei luni, însă cu până la 13 jucării.

Unul dintre câini, Whisky, a adus înapoi jucăria corectă de 54 de ori din 59 de încercări. Doi alți câini au reușit să o facă peste 90% din timp. Ceilalți trei câini au avut rate de succes situate între 57 și 75%.

Câinii au tendința să-și încline capul într-o parte sau alta

Apoi, în cadrul unui al treilea experiment, cei șase câini au arătat că pot învăța 12 noi nume de jucării într-o săptămână, iar apoi au ținut minte acele nume timp de aproape două luni.

„Câinii pot învăța cu ușurință cuvinte precum șezi sau stai. Știm asta. Însă, foarte puțini câini pot învăța nume de obiecte”, a spus Dror.

Așa cum oamenii sunt fie dreptaci fie stângaci, câinii au tendința să-și încline capul într-o parte sau alta. Partea preferată a rămas aceeași la toate experimentele, iar poziția stăpânilor nu a influențat direcția de înclinare.

Pentru cercetători, asta ar putea fi o dovadă a faptului că animalele își înclină capul atunci când sunt foarte atente la o anumită sarcină. Deși studiul a analizat doar rasa Border Collie, autorii au sugerat că talentul pentru învățare și memorare nu este unic acestei rase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: