În cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu premierul Maia Sandu, Johannes Hahn a apreciat transferul pașnic al puterii la Chișinău, subliniind necesitatea urgentă a implementării reformelor.

„Este prima vizită a unui oficial străin de la învestirea noului Guvern. Am asigurat angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor omului, libertatea presei, etc. Ne-am propus să revenim la o conlucrarea firească dintre RM-UE. Am discutat despre restabilirea finanțării, am discutat despre necesitatea de obținere a asistenței tehnice, consultanță pentru instituțiile publice, astfel ca să realizăm cât mai repede ceea ce ne-am propus”, a declarat Maia Sandu.

„Suntem gata să vă ajutăm, să vă punem la dispoziție experții de care aveți nevoie. Lupta anticorupție e cea mai importantă. Orice am face acum împreună, nu e ca și cum am face ceva împotriva cuiva, ci cum să ajutăm cu toții la dezvoltarea țării. Sunt impresionat de angajamentele ferme pe care le aveți. Sunt foarte încrezător că putem relua plățile și asistența macrofinanciară în decursul toamnei, începând cu luna septembrie”, a menționat Johannes Hahn.

Comisarul european pentru Extindere a fost solicitat să se refere la perspectiva de aderare a Republicii Moldova la spațiul comunitar, în condițiile schimbării puterii de la Chișinău.

Oficialul UE a remarcat că RM are un Acord de Asociere cu UE, oportunitățile căruia sunt departe de a fi valorificate în întregime în ceea ce ține de economie, export. „Vrem să vedem cum să îmbunătățim condițiile actuale, după care să vedem care ar fi pașii următori”, a spus Johannes Hahn.