image
Sursa foto: REUTERS

Indonezia este prima ţară care a autorizat vaccinul anti-COVID de la Novavax

Indonezia a devenit prima ţară care a autorizat vaccinul anti-COVID-19 al companiei americane Novavax, informează AFP. Vaccinul va fi produs de Serum Institute of India (SII) şi va fi comercializat sub numele Covovax, a anunţat luni compania americană.

Acest tip de vaccin utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin "subunitar", pe bază pe proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

El poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius, ceea ce poate facilita distribuirea sa, mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.

"Această primă autorizare a vaccinului Novavax împotriva COVID-19 ilustrează angajamentul nostru pentru un acces global echitabil şi va satisface o nevoie vitală pentru Indonezia, care, în ciuda faptului că este a patra cea mai populată ţară din lume, continuă să lucreze pentru a oferi suficiente vaccinuri populaţiei sale", a declarat într-un comunicat Stanley Erck, preşedintele companiei.

Primele livrări urmează să înceapă "imediat", se precizează în comunicat.

Novavax a anunţat, de asemenea, luni că a depus o cerere de autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi în Canada. Cereri de autorizare sunt, de asemenea, studiate în Regatul Unit, în Australia, şi o alta a fost depusă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie Agerpres.

Novavax a precizat totodată că intenţionează să depună o cerere în Statele Unite "până la sfârşitul anului".

În iunie, compania americană a prezentat rezultatele studiilor clinice realizate în rândul a aproximativ 30.000 de persoane din Statele Unite şi Mexic, care au arătat o eficacitate de 90,4% împotriva bolii şi de 100% împotriva cazurilor severe până la moderate de COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: