image
Sursa foto: iz.ru

VIDEO: Coronavirus, motiv de câștig pentru farmaciile din Republica Moldova

Noul coronavirus îmbogățește farmaciile din Republica Moldova. Măștile de protecție, care mai ieri costau aproape 70 de bani una, acum acestea se vând cu cinci lei și 50 de bani, bucata. Marea problemă este că nu le mai găsești. În unele farmacii măștile au dispărut de o săptămână.

Totuși măștile le putem găsi în alte farmacii, însă la un preț mult mai mare - de cinci lei și 50 de bani.

„Măștile cu părere de rău le-am terminat ieri dimineața pe toate în legătură cu situația din Italia, Toți cereau măști să le trimită în Italia a declarat reporterilor Jurnal TV o farmacistă din capitală.

Unii oameni apelează la rude, ca să obțină o mască de protecție.

Măștile sunt bune, dar nu pentru toți, spun specialiștii.

Este normal să poarte mască cel bolnav, pentru că cel sănătos, cu mască puțin face ca actul de respirație să fie mai dificil. Atunci când porți mască, în procesul de inspirație masca se umezește și ăsta este un substrat ideal pentru dezvoltarea microbilor. De aceea persoanelor sănătoase nu le este indicat să poarte mască”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

Scumpirea bruscă a măștilor de protecție nu este agreată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Prețurile sunt exagerate, afirmă Viorica Dumbrăveanu.

Există adaosul comercial care este reglementat de 15%. Măștile fac parte din categoria dispozitivelor medicale, context în care nu a existat până acum reglementat adaosul comercial, ceea ce le permite întradevăr unor agenți economici să exagereze prețurile pe care le aplică, mai ales în legătură cu situația pe plan mondial. Ultimele măști care au fost importate pe teritoriul Republicii Moldova, deja au un preț excesiv de mare, și aici este nevoie de o intervenție pe plan legislativ”, a declarat Dumbrăveanu.

La începutul lunii, o mască de protecție putea fi cumpărată cu aproximativ 70 de bani, acum însă, prețul variază între 2 lei și 50 de bani și 5 lei și 50 bani. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: