image
Sursa foto: facebook.com/parintisolidari/posts

VIDEO: Apă chioară în loc de supă la Spitalul Raional Cimișlia

Pe rețelele de socializare a apărut un filmuleț în care se arată cum sunt alimentate persoanele internate în Spitalul Raional Cimișlia. Din secvențe se observă că supa practic e apă chioară, fără legume.

Femeia care a postat imaginile afirmă că pacienții degeaba achită polița de asigurare dacă sunt nevoiți să se alimenteze cu asemenea mâncare.

Directoarea Spitalului Raional Cimișlia, Mariana Florea, a declarat pentru Jurnal.md că pentru prima dată aude ca un pacient să nu fie satisfăcut de alimentația din spital.

Cu toate responsabilitatea vă spun că noi nu avem abateri de la normativele stabilite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Nu avem abateri la niciun gram. Mai este uneori o problemă când pacientul nu conștientizează, nu dorește, sau nu este pregătit la anumite mese dietice”, menționează Florea.

Directoarea ne-a explicat că pentru alimentația zilnică a unui pacient în Spitalul Raional Cimișlia suma este de 24 lei, doar pentru produsele în stare primă, fără taxele pentru consumul energiei electrice și plata bucătarului. Salariul unui bucătar care activează în spital depășește puțin suma de 2000 lei.

Peste jumătate de milion pentru produse alimentare

În primele șase luni ale anului 2019 Spitalul Raional Cimișlia a achiziționat produse alimentare în sumă de 481.357 lei conform raportului publicat pe pagina online. În iunie 2019 au fost semnate contracte noi de achiziționare a produselor alimentare cu șase agenți economic în sumă de peste 553.000 lei. Din această sumă conform raportului publicat în octombrie 2019 s-a cheltuit aproximativ 213.000 lei.

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a declarat pentru jurnal.md că nu există o limită per zi pentru alimentația unui pacient în spitalele din R. Moldova.

Depinde de bugetul spitalului, îndemnarea personalului care se ocupă direct cu asta la capitolul cost/eficiență și de achizițiile pe care le face spitalul la capitolul „alimente” aici va dați seama că prețurile de achiziții pot varia de la spital la spital enorm - unii ar putea cumpăra carnea sau legumele direct de la producător, alții - numai ei știu de unde”, remarcă Nemerenco.

Anual în Spitalul Raional Cimișlia se deservesc circa 6000 de pacienți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: