image
Sursa foto: privesc.eu

Atlantic Council, articol despre situația din RM: Anularea alegerilor - precedent periculos pentru parlamentarele din toamnă

Săptămâna trecută, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a anulat votul locuitorilor municipiului Chișinău și a invalidat alegerile locale câștigate de liderul opoziției europene, Andrei Năstase. Motivele formale care au dus la anularea rezultatelor sunt absurde. În ziua alegerilor, pe rețele de socializare, Andrei Năstase a îndemnat oamenii să iasă la vot. Acesta nu este un motiv pentru a bloca preluarea unui mandat.

Până mai ieri, Republica Moldova a fost singura țară din fosta Uniune Sovietică (cu excepția statelor baltice), unde toate transferurile de putere au avut loc în mod democratic. Din păcate, acest lanț a fost întrerupt. O victorie mult așteptată asupra unui regim cleptocratic a fost furată. Anularea votului popular este doar un pas într-o strategie elaborată pentru distrugerea democrației fragile din Republica Moldova.

Corupția este rădăcina tuturor. Moldova de astăzi este un exemplu cum corupția poate deveni o adevărată amenințare la adresa democrației. Sistemul judiciar este controlat. Legăturile dintre popor și guvern au fost arse atunci când o hotărâre judecătorească motivată politic anulează alegerile libere și democratice, iar voința poporului este sacrificată.

Din moment ce 1 miliard de dolari a fost furat din rezervele Băncii Naționale a Moldovei și alte 22 de miliarde de dolari au fost spălate din Rusia, moldovenii au ieșit în stradă. Oamenii sunt obosiți, iar unii se obișnuiesc cu ideea că ar trebui să trăiască într-o stare capturată. Unii pleacă. Dar protestele pașnice vor continua atâta timp cât este nevoie.

Opoziția pro-europeană a câștigat și a apărut un alt lider puternic. Partidele de opoziție simt impuls și trebuie să folosească această energie pentru a continua să facă o schimbare. Societatea consideră că sistemul oligarhic este vulnerabil și că acționează în acest fel din slăbiciune. Acest guvern profund nepopular nu are nimic de pierdut și știe că nu va fi niciodată acceptat de popor și nu va putea niciodată să-și restabilească imaginea care a fost afectată de scandalurile de corupție la nivel înalt.

O mișcare de proteste nouă este în creștere. La 24 iunie, mii de oameni au ieșit în stradă. Protestele pașnice sunt acum permanente.

Situația s-a degradat. Partenerii de dezvoltare trebuie să accepte că susținerea tacită a unui regim oligarhic este o politică rea. Dincolo de geopolitică, democrația Moldovei este amenințată serios.

Situația din Chișinău este un abuz clar al normelor democratice și stabilește un precedent periculos pentru viitoarele alegeri parlamentare din această toamnă. În cadrul noului sistem electoral, ne putem aștepta la invalidări similare în circumscripțiile electorale, unde rezultatul nu este cel dorit. Sistemul mixt de vot favorizează elitele corupte și trebuie abrogat de urgență. Nu ar trebui să vină bani până când sistemul nostru electoral nu va fi schimbat, scuzele nu trebuie acceptate. Sancțiunile personale împotriva celor care mențin statul capturat și luptă împotriva libertăților noastre democratice trebuie să fie o opțiune.

Partenerii noștri nu trebuie să finanțeze consolidarea unei autocrații la granița dintre UE și NATO.

Guvernarea nu are legitimitate. Nu a câștigat niciodată. Guvernul RM a fost instituit la începutul lui 2016, cu o încălcare a procedurii. Jumătate dintre membrii săi au ajuns în funcții în condiții netransparente.

Anul trecut, Parlamentul a aprobat o reformă electorală controversată care îi favorizează pe cei aflați la putere. Opiniile experților Comisiei de la Veneția, ale ONG-urilor locale și ale partenerilor străini, care s-au împotrivit modificării, au fost ignorate. Protestele pașnice au fost ignorate, iar liderii lor au fost ridiculizați de politicieni pro-guvernamentali și de trolii lor. Un Parlament nelegitim a aprobat un sistem electoral nedemocratic.

Când oamenii au decis să inițieze un referendum pentru a abrogarea modificării, Comisia Electorală Centrală a blocat acest drept democratic fundamental fără motive serioase.

Libertatea de exprimare și libertatea presei sunt în pericol. Accesul la informație este tot mai dificil. Presa liberă este puțină și trebuie să concureze cu un monopol protejat de autorități.

Articol semnat de economistul, consultantul şi activistul civic Dumitru Alaiba în cadrul unui articol pentru Atlantic Council

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: