image
Sursa foto: Profimedia Images/ KCNA

Kim Jong-un a apărut în public mai slab ca niciodată, după ce le-a transmis nord-coreenilor că trebuie să mănânce mai puțin

Liderul nord-coreean, în vârstă de 37 de ani, este mai slab ca niciodată în imaginile postate online de Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord (KCNA), surprinse în timpul unei reuniuni cheie a partidului de guvernământ care se defășoară în această perioadă, transmite Digi24.

Liderul nord-coreean a convocat o reuniune la nivel înalt a Partidului Muncitoresc aflat la putere pentru a discuta planificarea strategică pentru anul viitor.

Reuniunea intervine în timp ce regimul secretos şi izolat al lui Kim se confruntă cu provocări economice majore din cauza sancţiunilor internaţionale, dezastrelor naturale provocate de schimbările climatice şi perturbărilor cauzate de pandemia de coronavirus, chiar dacă ţara nu a raportat încă niciun caz pozitiv la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Kim, care sărbătoreşte al 10-lea an ca lider suprem, a fost prezent la reuniunea celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitoresc Coreean, când discuţiile au început luni în capitală, a anunţat agenţia de presă de stat KCNA.

„Implementarea celor mai importante politici de partid şi de stat pentru 2021 urmează să fie examinate” cu scopul de a conduce Coreea de Nord spre „următoarea etapă a victoriei”, potrivit KCNA.

Regimul nu a precizat cât va dura sesiunea plenară - a patra pe care Kim Jong-un o convoacă în acest an după cele din ianuarie, februarie şi iunie. Sesiunile plenare din acest an au durat o zi, în cazul reuniunii din ianuarie, şi patru zile în cazul reuniunilor din februarie şi iunie.

Comitetul Central este un organ de conducere al partidului, al cărui conducător este Kim.

Kim a folosit adesea aceste reuniuni de partid la nivel înalt pentru a emite noi directive de securitate şi a-şi explica poziţia cu privire la relaţiile cu SUA şi Coreea de Sud.

La un congres al partidului în ianuarie în acest an, el a numit Statele Unite „cel mai mare duşman” şi a anunţat extinderea arsenalului nuclear al regimului.

De data aceasta, Washingtonul va fi din nou atent la orice remarcă legată de programul nuclear al Phenianului. Negocierile între cele două părţi nu au făcut progrese după o întâlnire eşuată între fostul preşedinte american Donald Trump şi Kim la Hanoi în februarie 2019.

Phenianul a reacţionat negativ până acum la propunerile de discuţii ale administraţiei Biden.

Pe de altă parte, toţi ochii vor fi aţintiţi şi asupra celei de-a zecea aniversări a lui Kim în calitate de lider, care ar urma să aibă loc joi, întrucât el a fost numit „comandant suprem” al armatei la 30 decembrie 2011, prima funcţie pe care a primit-o după moartea tatălui său, Kim Jong-il, cu treisprezece zile înainte, scrie EFE.

Dincolo de interesul politic și strategic stârnit de reuniune, presa internațională a observat că liderul nord-coreean a slăbit semnificativ de la ultima sa apariție publică documentată cu imagini.

Din cauza scăderii în greutate, mult timp s-a speculat că Kim ar avea probleme de sănătate. Însă serviciile de informații din Coreea de Sud au spus într-un raport din octombrie că acesta este sănătos. Serviciul Național de Informații (NIS) a apreciat atunci că greutatea lui Kim a scăzut de la aproximativ 140 de kilograme la 120 de kilograme. Anterior, NIS a spus că liderul nord-coreean are aproximativ 1,70 metri înălțime.

După aproximativ 10 ani de mandat, Kim se luptă să depășească ceea ce pare a fi cea mai grea perioadă a guvernării sale, cauzată de dificultățile economice agravate de pandemia de coronavirus. Criza alimentară este accentuată și, potrivit unor surse interne, Kim ar fi transmis poporului că în următorii 3 ani trebuie să mănânce mai puțin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: