image
Sursa foto: jurnal.md

Armata Națională va participa în misiunea UNIFIL din Liban; E prima operațiune condusă de ONU la care RM detașează militari

Un contingent al Armatei Naționale va participa în cadrul Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL). Aceasta este prima operațiune condusă de ONU la care Republica Moldova participă cu un contingent de militari.

Potrivit hotărârii aprobate astăzi de cabinetul de miniștri, începând cu luna august 2022 Armata Națională va detașa în Liban un contingent format din 20 de militari, care vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare, precum și de patrulare în aria de responsabilitate.

Contingentul va participa la misiunea respectivă în componența contingentului italian, ca rezultat al bunei cooperări în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo și a negocierilor purtate cu misiunile internaționale și mai mulți parteneri.

„Guvernul Republicii Moldova va întreprinde toate acțiunile organizatorice și va asigura condițiile necesare pentru participarea contingentului Armatei Naționale în cadrul UNIFIL. Executivul va negocia şi va încheia la necesitate memorandumuri de înțelegere pentru participarea contingentului Armatei Naționale în cadrul misiunii, precum și înțelegeri tehnice în vederea asigurării logistice a contingentului Armatei Naționale în cadrul UNIFIL. Totodată, la decizia Guvernului, va fi stabilită perioada şi ordinea de rotație, modalitatea de prelungire a mandatului şi de revenire în țară pentru fiecare contingent, reieșind din cerințele stabilite în teatrul de operații. Numărul militarilor participanți va fi ajustat în funcție de necesitatea operațională şi în limitele resurselor disponibile”, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Inițiativa de detașare a militarilor Armatei Naționale în cadrul Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) vine în sprijinul obiectivului de intensificare a contribuției la asigurarea păcii prin participarea în cadrul misiunilor internaționale, prevăzut în Programul de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune”, dar și în contextul realizării prevederilor Legii nr.219/2015 privind participarea Republicii Moldova la misiuni și operații internaționale.

Până în prezent, Armata Națională a participat în misiuni ONU de menținere a păcii doar cu observatori militari și ofițeri de stat major.

Potrivit Rezoluțiilor Consiliului de Securitate nr.425 (1978) și 426 (1978) din 19 martie 1978, UNIFIL a fost înființată pentru retragerea forțelor israeliene din sudul Libanului, restabilirea păcii și securității internaționale, acordarea asistenței Guvernului Libanului în reîntoarcerea autorității sale în zonă.

Ulterior, în baza altor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, mandatul Forței Interimare a Națiunilor Unite din Republica Libaneză (UNIFIL) a fost extins pentru un an. La cererea Guvernului Libanului, mandatul UNIFIL este reînnoit anual de către Consiliul de Securitate.

La misiunea UNIFIL participă circa 10 500 de militari din 45 de state ale lumii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: