image
Sursa foto: Jurnal.md

Drama piloților moldoveni capturați în Afganistan - sursă de PR politic; „Acest caz este încă o dovadă că RM nu este stat”

Regimul dă dovadă de o ipocrizie totală atunci când amână pentru perioada alegerilor problema celor doi piloți moldoveni, luați ostatici în Afganistan încă acum doi ani. Drama moldovenilor capturați de teroriști a fost o sursă de PR politic chiar de la început, iar modul în care este gestionat acest caz demonstrează faptul că Republica Moldova nu este stat.

Opiniile aparțin experților invitați la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„E grav că din decembrie 2015 acești piloți stau în captivitate. La început s-a creat o celulă de criză. Și la acea etapă s-a făcut foarte mult PR politic din acest caz, ca după un timp să se așterne tăcerea. O tăcere care e un fel de diagnostic în general. Dincolo de autorități, a tăcut presa, au tăcut organizațiile societății civile, politicienii”, a menționat jurnalistul Igor Volnițchi.

Deși au trecut deja aproape doi ani de când cei doi piloți moldoveni sunt luați ostatici în Afganistan, Procuratura Generală a anunțat ieri că sunt întreprinse „acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii” a acestei situații.

„Nu am văzut profesioniști la Procuratura Generală. Am văzut doar răfuială cu oponenții politici, procurori care nu pot lega două cuvinte sau care sunt implicați în tot felul de scandaluri cu averi pe care nu le pot justifica. Acest caz este încă o dovadă că Republica Moldova nu este stat. În asemenea cazuri sunt implicate serviciile diplomatic și serviciile secrete. Pentru moment nu avem nici diplomație, nici servicii secrete care să se ocupe de asemenea cazuri. Că se va ajunge până la urmă la o soluție, chiar în preajma alegerilor, este o ipocrizie totală a acestui regim ticălos. Este vorba de soarta oamenilor care sunt privați de ani de zile în condiții inumane”, a comentat expertul politic Victor Ciobanu.

În cadrul emisiunii a intervenit prin telefon și Anatol Istrate, avocatul lui Renato Usatîi, care susține că autoritățile ar putea colabora cu acesta în eforturile pentru eliberarea ostaticilor.

„Pentru aceasta am înaintat demers către instanța de judecată de a revoca măsura de arest în privința lui Renato Usatîi, deoarece problema-cheie era că nu putea să intre pe teritoriul statelor din statelor ex-sovietice pentru a-și duce acest efort la bun sfârșit. Nici până acum am putut obține o hotărâre a instanței de judecată”, a spus Anatol Istrate.

Jurnal TV a difuzat miercuri, la "Ora Expertizei", înregistrări video în care cei doi ostatici cer cu disperare ajutor. Preşedintele formaţiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, care a oferit imaginile a menționat că viaţa acestora depinde de voinţa puterii de la Chişinău, preocupată acum de propriile calcule electorale.

Renato Usatîi spune că a apelat la mai mulţi intermediari și consultanţi, ca până la urmă să stabilească locul aflării ostaticilor. El afirmă că a existat un plan de salvare a ostaticilor, după Revelion, doar că la un moment dat au intervenit autorităţile de la Chişinău. Usatîi mai spune că după aceste evenimente, oficialii de la Chişinău le-au propus răpitorilor câte un milion de dolari pentru fiecare dintre cei doi ostatici moldoveni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: