image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Elveția și OMS oferă ajutor Republicii Moldova în contextul pandemiei: Au donat instalații de decontaminare și echipament IT

Instalații de decontaminare pentru urgențele de sănătate publică și echipamente IT, în valoare de 56800 de dolari SUA, au fost donate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de către Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Este vorba de instalații de decontaminare – doup camere de duș mobile – care vor contribui la dotarea sectorului de sănătate publică și îmbunătățirea capacităților de intervenție ale echipelor de intervenție rapidă ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în diverse focare. Specialiștii, implicați în investigarea epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase sau evenimente/urgențe de sănătate publică cauzate de agenți necunoscuți, vor putea folosi echipamentele de decontaminare pentru a organiza investigarea epidemiologică direct în zona afectată, respectând regulile de siguranță.

ajutorajutor

Camerele de duș sunt dotate cu tot echipamentul necesar (generator, rezervor, dozator de substanțe de decontaminare, pompe) pentru a asigura funcționalitatea în condiții de câmp. Instalațiile pot funcționa autonom, fiind asamblate și exploatate cu ușurință.

De asemenea, au fost donate 20 dispozitive IT pentru centrele regionale de sănătate publică și 5 dispozitive IT pentru echipele de intervenție rapidă, cu scopul de a îmbunătăți procesul de colectare a datelor, nivelul de pregătire, investigare epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase, inclusiv cele cauzate de agenții patogeni respiratori.

ajutorajutor

Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul OMS, în contextul fortificării sistemului de sănătate publică și sporirea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică, inclusiv COVID-19.

ajutorajutor
ajutorajutor

Noutăţile partenerilor

comentarii: