image
Sursa foto: jc.md

„Nu mă mai întorc în Moldova” // Cealaltă Basarabie

Victoria Paiu a plecat din R. Moldova când avea zece ani, acum este studentă la Facultatea de Drept a Universităţii din Lisabona, Portugalia.

A emigrat împreună cu familia sa acum zece ani, fiind elevă, absolventă a treptei primare. S-au stabilit în orașul Cascais, Portugalia, iar în prima lună la școală nu înțelegea niciun cuvânt. După multă muncă și răbdare, la sfârșitul anului de învățământ, a ajuns să fie premiată, fiind una dintre cele mai bune eleve din clasă. Victoria nu vrea să se mai întoarcă în RM, dar duce dorul de curtea în care a crescut în Chișinău, de școala unde a învățat și de casa bunicilor săi.

„Cred că niciodată nu am să uit acel moment când am ajuns în Portugalia, am simțit deodată că totul o să fie bine, că viața mea se va schimba. Evident, de la început a fost greu, adaptarea e dureroasă. Îmi era dor de prieteni, de cei apropiați, dar, datorită tehnologiilor, ne vedeam, discutam, doar că odată cu trecerea timpului prietenii au început să se îndepărteze. Cred că toți trec prin această fază, îşi găsesc prieteni noi și numai cei mai buni rămân cu noi, chiar și la mii de kilometri distanță”, povestește Victoria.

Tânăra ne spune că, stabilindu-se în Portugalia, a mers la școală direct în clasa a 5-a și, deoarece cunoștea limba engleză, i-a fost ușor să comunice cu profesorii, până a învățat limba portugheză. Victoria menționează că, până în clasa a 8-a, învăţământul portughez nu este atât de complicat în comparație cu cel din R. Moldova.

„Vreau să accentuez că nu este adevărat ce se vorbește despre învățământul din Europa, că ar fi de proastă calitate, nicidecum. Şi aici se cere mult efort și studiile demonstrează că sistemul de învățământ din Portugalia este în topul celor mai bune din țările europene”, punctează tânăra.

În prima lună la școală i-a fost cel mai greu, nu înțelegea nimic în portugheză, acasă traducea cuvânt cu cuvânt. Peste două luni, vorbea deja fluent în limba portugheză, iar la sfârșitul anului de învățământ a fost premiată ca fiind una dintre cele mai bune eleve.

Victoria PaiuVictoria Paiu

Elevii în Portugalia sunt testați și ajutați de psihologi

Sistemul de învățământ din Portugalia diferă de cel din RM, astfel dacă până în clasa a 8-a elevii sunt mai degajați, din clasa a 10-a, spune Victoria, fiecare trebuie să-și aleagă o cale pe care s-o urmeze. Elevii sunt ajutați și testați de către psihologi.

„Există câteva domenii – ca știința, economia, lingvistica și artele, alegem unul și, din clasa a zecea până într-a douăsprezecea, studiem disciplinele legate de un domeniu. Dar clar că sunt discipline pe care toți le au în comun, ca matematica și limba portugheză. Când vrem să alegem un domeniu anume, psihologii ne fac teste speciale, iar conform răspunsurilor, aceștia ne îndrumă. Totuși noi decidem ce alegem”, susține Victoria care, fiind îndrumată de psihologi să studieze limbi străine, a ales economia.

În prezent, Victoria Paiu este studentă la Universitatea din Lisabona, Facultatea de Drept, patru ani va studia profesia de jurist, după care pe cea de avocat.

Despre politica din R. Moldova

Cu toate că a plecat din Republica Moldova acum zece ani, Victoria urmărește și este la curent cu tot ce se întâmplă în RM. Aceasta susține că Constituția RM nu este aplicată corect, drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt încălcate, iar cei de la guvernare au grijă doar de interesele lor personale.

„Cunosc ce se întâmplă în Moldova. Sper să se producă schimbări spre bine, iar oamenii să voteze corect data viitoare, pentru că numai dreptul la vot și libertatea de exprimare sunt cele mai puternice arme contra corupției și contra nedreptății”, menționează tânăra.

Victoria susține că numai în cazul când în R. Moldova va fi aplicată corect legea, și aceasta nu va fi controlată de niciun partid politic, doar atunci lucrurile vor evolua spre binele cetățenilor. Atât timp cât există minciună, corupție și nu sunt trași la răspundere cei de sus, cei de jos nu se vor ridica din genunchi niciodată.

Victoria PaiuVictoria Paiu

„Republica Moldova trebuie să intre în Uniunea Europeană”

Locuind deja de zece ani în Europa, Victoria ne spune că își dorește ca R. Moldova să ajungă într-o zi parte a Uniunii Europene, menționând că astfel statul nostru ar avea numai de câștigat.

„R. Moldova a avut în ultimii ani negocieri cu UE, dar bate pasul pe loc, la sigur din motive politice. Cu timpul și cu contribuţia generațiilor mai tinere, sper ca acel acord de asociere să fie îndeplinit. Republica Moldova ar avea în Uniunea Europeană mai multe oportunități pentru generațiile care cresc, drumurile ar fi toate deschise și țările ar fi mai apropiate, astfel ar ajuta la depășirea crizei economice și politice, sper eu”.

Victoria Paiu își dorește ca Republica Moldova să facă parte din Uniunea Europeană deoarece astfel s-ar simți ca acasă. Tânăra susține că nu se mai întoarce în RM, poate doar în vacanță.

„Să mă întorc înapoi? Nu văd cum. Aici, în Portugalia, vreau să-mi fac o carieră și să mă bucur că visurile devin realitate. În Moldova aș merge în vacanță, îmi este dor de ograda unde am crescut în Chișinău, de școală, de casa buneilor mei”, punctează Victoria Paiu din Lisabona, Portugalia.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: