image
Sursa foto: Jurnal.md

VOT în lectură finală: Parlamentul a rectificat bugetul pentru 2019 și a anulat facilitățile pentru magazinele duty-free

Parlamentul a votat astăzi în lectură finală proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019.

Proiectul de lege prevede diminuarea veniturilor cu 1.492,0 milioane de lei, a cheltuielilor - cu 1.327,4 milioane de lei, respectiv majorarea deficitului aprobat a bugetului de stat cu 164,6 milioane de lei.

Proiectul ajustează indicatorii bugetari la venituri, cheltuieli și deficitul bugetar, reieșind din reestimarea prognozelor la principalii indicatori macroeconomici și tendințele în executarea bugetului de stat în semestrul I al anului curent, revizuirea programelor de cheltuieli, precum și deblocarea finanțării suportului bugetar din partea donatorilor.

Potrivit proiectului, vor fi diminuări pe unele tipuri de venituri, inclusiv la veniturile proiectelor finanțate din surse externe – cu 318,3 mil. lei, încasările la impozite și taxe – cu 307,3 mil.lei, la granturi – cu 174,0 mil. lei.

Tot astăzi, au fost anulate facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele duty-free. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, un proiect de modificare a Codului fiscal și Codului vamal.

Anularea facilităților fiscale și vamale vizează magazinele, barurile și restaurantele ce activează în regim duty-free amplasate la intrarea în țară la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, precum și cele aflate pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova.

Totodată, va fi anulată scutirea de TVA fără drept de deducere și acciză la importul produselor petroliere și comercializarea ulterioară a acestora în zona de control vamal, destinate aprovizionării la ieșirea din țară, în limitele capacității rezervorului mijlocului de transport.

Agenții economici care dețin licență pentru magazinele duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și a magazinului duty-free pentru deservirea corpului diplomatic al cărui termen de valabilitate nu expiră până la data de 1 ianuarie 2020 vor continua să beneficieze, pentru mărfurile nesupuse accizelor, de facilitățile fiscale și vamale acordate pentru magazinele duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova până la expirarea licenței de activitate, fără drept de prelungire.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: