image
Sursa foto: moldovacurata.md

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite la concursurile de achiziții organizate în raion // Investigație

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările, se arată într-o investigație realizată de Moldova Curată.

Cele mai scumpe lucrări au fost date firmei fiicei funcționarului

Pentru prima firmă, „Maristecons”, fondată și administrată din anul 2012 de către Margareta Lupașco, fiica lui Iacob Stegărescu, participarea la concursurile de achiziții de la Direcția Generală Educație Telenești este o activitate de rutină. În anul 2017, din cele 12 contracte licitate, 3 au fost date acestei firme. Așa cum se vede din tabelul de mai jos, întocmit în baza datelor obținute de la Consiliul Raional Telenești, valoarea contractelor obținute de „Maristecons” constituie aproape jumătate din valorea tuturor lucrărilor licitate. Dacă cei 5 agenți economici au executat împreună lucrări de 876 397 de lei, atunci firma familiei Stegărescu a obținut trei contracte „mari”, de o valoare totală de 642 737 de lei.

În dările de seamă ale concursurilor câștigate de „Maristecons” se spune că grupurile de lucru au ales anume această firmă, deoarece ea a propus cele mai mici prețuri.

În anul 2016 „Maristecons” a câștigat la DGE un singur contract, din cele 7 licitate, în valoare de 16 335 de lei. Fiul său, Serghei Stegărescu, a fost contractat însă în calitate de persoană fizică să execute lucrări de reparație la biblioteca publică raională „Vasile Alecsandri”, cu suma de 28 515 lei.

Licitații câștigate la primăriile din raion

Firma „Maristecons”, în afară de Direcția Educație, beneficiază de contracte pentru reparația școlilor și grădinițelor și în cadrul licitațiilor organizate de primăriile din raion. De asemenea, o altă firmă, „Prodpan” SRL, în care fondator este Iacob Stegărescu, iar soția sa, Teodora Stegărescu, este administratoare, obține contracte pentru reparația clădirilor și drumurilor. În luna decembrie 2017 Consiliul Raional Telenești i-a acordat acestui agent economic, alături de alți 13, titlul de cel mai bun antreprenor al raionului Telenești. La acea vreme Iacob Stegărescu conducea deja secția construcții. În comunicatul despre eveniment se spune că s-a luat în calcul „cifra de afaceri și rezultatele obținute în anul 2016”.

stegărescu1stegărescu1

Firma fiului, creată recent, intră pe segmentul de întreținere a drumurilor

În lista întreprinderilor care au executat lucrări de reparație a drumurilorîn raionul Telenești în anul 2017 am găsit firma înregistrată acum un an „Steprosicons”, în care singurul fondator este Serghei Stegărescu. Întreprinderea, creată la 27 ianuarie 2017, a obținut un contract de 56 489 de lei pentru „aplicarea marcajului rutier și instalarea indicatoarelor în apropierea gimnaziului din raionul Telenești”.

Solicitat de Moldova Curată, Iacob Stegărescu a declarat că nu ar avea legătură cu licitațiile câștigate de firma sa și cele în care soția sau copiii săi sunt fondatori. „Sincer să vă zic, concursurile pe care le-a câștigat firma mea, „Prodpan” SRL, până a deveni eu funcționar public la Consiliul Raional au fost mai multe, acum sunt mai puține. La celelalte firme, mă rog, acolo sunt fondatori, sunt directori care activează (la „Prodpan” SRL administrator este soția lui Iacob Stegărescu - n. r.), eu nu le permit să vină la Consiliul Raional direct să participe, dar ei trăiesc în Republica Moldova, activează în Moldova. Eu cred că la Consiliu au câteva contracte, dacă nu mă înșel, eu nici nu am fost în grupul de lucru, au fost niște lucrări urgente. „Prodpan” activează, eu sunt doar fondator, nu mă implic. Eu nici nu am necesitatea să influențez cumva concursurile. Pentru că reclama firmei pe care eu am condus-o e destul de bună, are obiecte fără ca eu să mă implic într-un mod sau altul, e una dintre cele mai puternice firme din raion, cu o bază materială și un parc de mașini foarte dezvoltat, are de lucru. Reputația e foarte bună. Din 2010 încoace vreo 3 ani a fost cel mai bun antreprenor al anului pe raion. Firma pe care eu am condus-o nu are nevoie de susținerea mea așa, să zicem, nelegitimă”, ne-a declarat Iacob Stegărescu.

Funcționarul susține că deși conduce secția construcții, adică întocmește planurile anuale de reparații, autorizează lucrări etc., nu se află în conflict de interese, deoarece în mod direct nu semnează nici un act care să aibă tangențe cu firmele respective. „Sunt firmele copiilor mei care trăiesc în țară la dânșii și activează în țară la dânșii. Ele nu au activat mai puțin înainte de asta”, a adăugat Iacob Stegărescu.

„Dacă vi se pare că e o schemă, sunt organe care verifică…”

O altă modalitate prin care firmele ce au legătură cu Iacob Stegărescu obțin contracte la stat este subcontractarea. Asta înseamnă că o întreprindere poate să nu participe direct la concursurile de achiziții publice, dar prestează, totuși, servicii pentru stat, dacă este subcontractată de agentul economic ce a câștigat licitația. Un astfel de agent economic pentru firma „Prodpan” este SA „Drumuri-Orhei”. Veniamin Macari, șeful SA „Drumuri-Orhei”, ne-a confirmat că a subcontractat firma „Prodpan” pentru lucrări: „În anul 2017 am lucrat cu ei la drumuri care aparțin Consiliului Raional Telenești. Am obținut câștiguri la mai multe licitații și apoi nu am mai avut capacitatea să executăm tate lucrările”. Întrebat dacă subcontractarea respectivă poate însemna o schemă de ocolire a licitațiilor publice pentru firmele funcționarilor, Veniamin Macari a răspuns: „Dacă vi se pare că e schemă sunt organe care verifică…”.

La rândul său, Iacob Stegărescu spune că nu știe dacă firma sa a fost sau nu subcontracată. „Poate o și fi fost așa ceva, eu nu știu. Anul trecut a fost licitația de peste 9 milioane de lei, câștigată de SA „Drumuri-Orhei”. Ei singuri nu au fost pregătiți să poată valorifica o așa sumă de bani și într-un termen atât de restrâns și au subcontractat firme. Ce firme au subcontractat eu nu știu. În calitate de șef de secție, eu am contract cu antreprenorul general, e treaba lui la cine a apelat dacă, de exemplu, i s-a stricat un greider. Eu nu pun accent pe cine lucrează, dar pe cel care a câștigat lucrările, cel care legitim poartă răspundere, eu discut cu antreprenorul general”, a spus Iacob Stegărescu.

I-am expediat o scrisoare cu întrebări și președintei raionului Telenești, Dianei Manoli, pentru a vedea, dacă din poziția de conducătoare a raionului, vede sau nu o problemă în faptul că firmele șefului Secției construcții sunt implicate masiv în executarea lucrărilor plătite de Consiliul Raional. Diana Manoli nu ne-a răspuns la solicitare deși a trecut deja o lună.

Iacob Stegărescu a devenit șef al Secției construcții la 27 octombrie 2016. Până atunci (începând cu anul 2003) a fost inginer cadastral la Primăria Suhuluceni, Telenești, dar și angajat la propria întreprindere, „Prodpan”, de unde a avut salariu, așa cum reiese din declarația de venituri pentru anul 2014. Din activitatea firmelor în care el și soția sa sunt fondatori Iacob Stegărescu nu indică venituri în declarațiile de avere. Pentru Moldova Curată funcționarul a declarat că nu a obținut niciodată dividende din activitatea acestor firme și că a avut doar salariu de la firma sa.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Iacob Stegărescu a figurat pe lista candidaților supleanți a Partidului Socialiștilor, aprobată de Comisia Electorală Centrală. În prezent face parte din echipa democraților.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: