image
Sursa foto: Tomwang112

Europa, AFECTATĂ de caniculă: Temperaturi record, valuri de căldură şi gheţari care se topesc

Europa de Vest este afectată de caniculă - cu recorduri istorice de temperatură, turişti şi locuitori care se răcoresc în fluvii ce traversează oraşe şi gheţari care se topesc, relatează AFP.

TEMPERATURI RECORD

Portugalia a înregistrat un record istoric de 45,2 grade Celsius la Alvega, la aproximativ 150 de kilometri de Lisabona. În ţară, temperaturile depăşeau 40°, potrivit serviciilor meteorologice.

Ziarele de vineri au publicat imagini cu turişti şi locuitori care făceau baie în Douro, la Porto, sau în Tajo, la Lisabona, unde au luat cu asalt treptele "cais das colunas" (cheiul coloanelor) care coboară în fluviu, pentru a se răcori.

În Spania vecină, nu era deloc mai răcoare, iar vineri urmează să fie una dintre cele mai calde zile din vară, cu 40 de grade Celsius la Madrid, 42 de grade Celsius la Sevilla, în Analuzia (sud) şi 44 de grade Celsius la Badajoz, în Extremadura (sud-vest), potrivit agenţiei meteorologice, scrie News.ro.

Iar aceste temperaturi s-au soldat săptămâna aceasta cu doi morţi - un muncitor care lucra pe o autostradă şi un bărbat în vârstă de 78 de ani care muncea în grădină, ambele decese atribuite unor ”valuri de căldură”.

La celălalt capăt al Europei, Suedia, după ce a înregistrat cea mai caldă lună iulie - în mai bine de 250 de ani - continuă, la începutul lui august, să înregistreze temperaturi neobişnuit de mari în această ţară nordică, în jurul valorii de 30 de grade Celsius.

Între cele două regiuni, majoritatea ţărilor se aflau sub un cer de plumb, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius: 32 de grade Celsius la Londra, până la 35 de grade Celsius în Olanda, care se confrintă cu numeroase penurii de apă, 34 de grade Celsius în Belgia.

Italia, după ce a înregistrat 40 de grade Celsius la începutul săptămânii în Sardinia şi în nordul ţării, a revenit la 35 de grade Celsius, o temperatură mai obişnuită pentru o ţară mediteraneeană. La Roma, unde oricine îşi poate potoli setea gratuit la fântâni publice, Protecţia Civilă distribuia sticle cu apă turiştilor.

În Franţa, 66 din cele 95 de departamente sunt în alertă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius aproape peste tot, mai puţin în nord-est, şi de până la 40 de grade Celsius în sud.

În Portugalia, Spania şi Franţa serviciile meteorologice preconizau temperaturi şi mai mari sâmbătă. În Portugalia, sâmbătă urmează să fie ziua cea mai critică, iar 11 districte, din nordul în sudul ţării, sunt în alertă roşie până duminică.

În schimb, în alte regiuni temperaturile urmează să devină mai suportabile destul de rapid. În Suedia se preconizează furtuni mai peste tot în ţară, sâmbătă. Iar în Marea Britanie, în timp ce în sud este cald, în nord plouă.

RISCURI DE INCENDIU

În Portugalia nu se înregistra vreun incendiu ”important” vineri, însă ţara este în alertă maximă de miercuri, desfăşurând un dispozitiv important cu scopul de a evita repetarea incendiilor devastatoare, soldate cu 112 morţi anul trecut.

Suedia, care a fost afectată de incendii importante în iulie - inclusiv dincolo de Cercul Arctic - rămâne şi ea în alertă. În ţară practic nu a mai prea plouat din mai, iar vegetaţia este deosebit de uscată.

SE TOPESC GHEŢARI

Tot în Suedia, căldura neobişnuită a provocat o schimbare geografică majoră - ţara şi-a pierdut cel mai înalt vârf.

Acesta era un gheţar, vârful de sud al Kebnekaise, în Arctica. Însă el a pierdut într-o singură lună 14 centimetri - pe zi -, iar în prezent este depăşit de vârful de nord al Kebnekaise, din rocă, şi care a devenit cel mai înalt punct din Suedia, cu cei 2.096,8 metri ai săi.

În Austria, unde recordul din 2013 de 40,5 grade Celsius nu a fost încă doborât, este destul de cald ca celebrelor fiacre din Salzbourg să li se interzică circulaţia. O lege interzice punerea cailor la birjă atunci când sunt peste 35 de grade Celsius.

În Italia, principalul sindicat agricol a anunţat că producţia vacilor de lapte a scăzut cu 15%, în contextul în care consumul îngheţatei a crescut cu 30%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: