image
Sursa foto: privesc.eu

Dosarele privind frauda bancară: Câte mijloace au recuperat procurorii

Până în prezent au fost recuperate circa 2,7 miliarde de lei din frauda bancară, mijloace financiare din activele băncilor comerciale care au fost vândute și din titlurile executorii emise de instanțe în urma condamnării unor persoane găsite vinovate. Procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de circa 2,5 miliarde de lei. Declarațiile au fost făcute de Adriana Bețișor într-o conferință de presă, imediat după publicarea raportului Kroll 2.

Procurorul general, Eduard Harunjen, a declarat în cadrul aceleași conferințe de presă că Procuratura nu va publica date din raportul Kroll până nu va avea permisiunea de a o face de la compania americană. Există riscul de a achita penalități crase, spune el, citat de anticoruptie.md.

De asemenea, procurorul general neagă că ar exista o anexă la raportul Kroll cu lista beneficiarilor și spune că documentul nu a fost niciodată la Procuratura Generală. „Nu există nicio listă anexă la raport despre care se vehiculează că este la Procuratura Generală. Raportul nu a fost niciodată la PG. Procuratura Anticorupție e o instituție independentă și doar ea a avut acceptul să obțină copia ca să poată investiga cele expuse în raport”, a mai spus procurorul general.

La rândul său, și Adriana Bețișor a negat că ar exista o listă cu beneficiarii finali, însă a făcut referire la o anexă care ar conține alte informații adiționale legate de frauda bancară și a subliniat că multe dintre persoanele indicate acolo trebuie identificate.

„Ceea ce avem suplimentar la acest raport, deoarece se invocă că sunt documente suplimentare, într-o oarecare măsură care ne-ar pune la dispoziție toată informația despre persoanele fizice și juridice, nu este chiar așa, deoarece noi acuma suntem în proces de identificare a datelor de identitate. Ne-am ciocnit cu situația în care sunt indicați oameni care nu corespund realității, făcându-se trimitere la unele articole de pe portalurile de știri, și, în mare parte, tot ce înseamnă anexele sau sursele, se face referire la datele publice care sunt în diferite articole ale jurnaliștilor de investigație”, a mai comentat procurora.

Pe de altă parte, în introducerea raportului Kroll 2, care a fost făcut public joi, se menționează într-o frază că în capitolele următoare nu sunt prezentate detalii despre beneficiarii finali ai fraudei, dar că această listă va fi prezentată într-un document separat la acest raport, care va fi transmis Procuraturii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: