image
Sursa foto: wikipedia.org

Noi provocări din partea Tiraspolului: Exerciții militare în apropiere de Râbniţa și Dubăsari

Noi provocări din partea autorităților separatiste de la Tiraspol. În apropierea orașului Râbnița se desfășoară exerciții cu trageri din armamentul uşor de infanterie, cu participarea colaboratorilor de miliție din orașele Râbniţa, Camenca şi Dubăsari, anunță Guvernul.

Situația a fost discutată la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control. Delegația Republicii Moldova a atras atenția și asupra desfășurării exercițiilor militare cu utilizarea armamentului şi a tehnicii de luptă de către o unitate militară transnistreană dislocată în orașul Dubăsari.

S-a menționat și despre lucrările tehnice efectuate de compania „Interdnestrcom” la așa-numitele posturi de „grăniceri” amplasate în preajma localității Doroțcaia, calificate drept dezvoltarea infrastructurii „de frontieră”.

Pe fapt, componenta militară a Republicii Moldova a solicitat deplasarea la fața locului a observatorilor militari, demersul nefiind acceptat.

În mod consecvent, a fost propusă pentru a fi inclusă în ordinea de zi propunerea formulată anterior de către delegația Federației Ruse - de a verifica și analiza în ansamblu situația creată în Zona de Securitate în urma schimbărilor unilaterale efectuate de partea transnistreană. Reprezentantul Federației Ruse a reiterat că propunerea este una de compromis și are menirea de a pune în discuție subiectele ce cauzează tensiuni între părți. Totodată, a precizat că demersul nu vizează doar postul instalat la Pohrebea (contrar prevederilor protocolului ședinței extraordinare a Comisiei), ci se referă la toate posturile structurilor de grăniceri instalate abuziv.

Propunerea nu a fost susținută nici de această dată de delegația transnistreană.

În cadrul ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 25 septembrie 2019 – 01 octombrie 2019, precum și au fost confirmați în funcție 2 observatori militari din partea Ucrainei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: