image
Sursa foto: mediafax.ro

Uniunea Europeană transmite din nou Marii Britanii că Acordul Brexit nu va fi renegociat

Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul elaborat cu Marea Britanie pe tema Brexit, a reiterat astăzi Comisia Europeană, conform agenţiei Reuters.

„ Acordul aflat în discuţie este cel mai bun şi singurul posibil", a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

„Acordul nu va fi renegociat", a adăugat european, subliniind că "negocierile sunt complete" şi nu vor fi reluate.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, încearcă să obţină garanţii suplimentare din partea Uniunii Europene, în contextul în care Acordul Brexit riscă să fie respins de Camera Comunelor.

Uniunea Europeană a semnalat în mai multe rânduri că nu va accepta renegocierea Acordului semnat cu Marea Britanie pe tema Brexit. Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze, relatează mediafax.ro.

Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Theresa May a amânat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui eşec.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină aprobarea acordului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: