image
Sursa foto: privesc.eu

Dodon consideră că alegerea lui Vladimir Țurcan la șefia CC este „în afara sferei de influență și ingerință a politicului”

În timp ce premierul Maia Sandu consideră că procesul de alegere a președintelui Curții Constituționale a fost viciat, președintele Igor Dodon afirmă că deciziile echipei de judecători „sunt în afara sferei de influență și ingerință a politicului”.

„În legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale, consider că cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau animozități personale afișate public. Deciziile și alegerile echipei de judecători ai Curții Constituționale sunt în afara sferei de influență și ingerință a politicului, doar în așa mod vom putea promova o reformă autentică a justiției, când judecătorii vor fi imuni politic și eficienți profesional”, a declarat Igor Dodon.

„Eu însumi, ca președinte al țării, am luat act de decizia CC, apreciez calitățile profesionale ale noului președinte al CC, Vladimir Țurcan, și mizez pe activitatea cât mai onorabilă a Curții Constituționale”, a adăugat șeful statului.

Precizăm că Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC prin vot secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui CC în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Premierul Maia Sandu a declarat că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”. Sandu a cerut ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. „În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință”, a spus șefa Guvernului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: