image
Sursa foto: pestre.ro

ANSP vine cu recomandări privind prevenirea impactului negativ al ambroziei

Planta ambrozia, specia Ambrosia artemisiifolia este o plantă anuală, extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţa, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruieni.

În Republica Moldova ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor, creşte spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale în culturile cerealiere, de floarea-soarelui, pe terenurile abandonate, de-a lungul căilor ferate, pe marginea drumurilor, în apropierea surselor de apă de suprafață, etc. Perioada maximă de producere a polenului este luna iulie–septembrie şi se încheie odată cu căderea brumei şi a îngheţurilor.

Polenul de ambrozie este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii publice, declanșând diferite stări alergice, inclusiv:

- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;

- accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;

- afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi;

- şoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, dacă nu se întreprind măsuri de intervenţie medicală urgentă.

Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate. Iar în caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.

În vederea asigurării unui mediu sănătos și diminuarea impactului negativ al ambroziei asupra sănătății publice, Agenția Națională pentru Sănătate Publică solicită implicarea activă a Autorităților Publice Locale de nivelul 1 și 2 în realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia în spațiile publice, teritoriile adiacente întreprinderilor de stat și celor private, cât și în sectoarele particulare din teritoriu deservit.

Ambrozia poate fi distrusă prin aplicarea diferitor metode, inclusiv:

Mecanice (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului), de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.

Chimice – aplicarea erbicidelor în fazele inițiale de dezvoltare a plantei (se vor utiliza produse de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: