image
Sursa foto: Jurnal.md

/FOTO/ Auschwitz: Drumul spre moarte; Istoria care nu poate fi uitată

Auschwitz a fost cea mai mare tabără de concentrare creată de naziști. A fost un complex incluzând o tabără de concentrare, exterminare și muncă forțată, situate în apropiere de Cracovia (Krakow), Polonia. Peste un milion de oameni și-au pierdut viața la Auschwitz, nouă din zece dintre ei evrei.

Trei tabere mari au constituit complexul de lagăre din Auschwitz: Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau) și Auschwitz III (Monowitz). Din 1947 Auschwitz a devenit muzeu și memorial.

AuschwitzAuschwitz

Muzeul și memorialul Auschwitz nu constitue doar din blocurile taberei, barăci sau turnuri de pază. Acesta deține în posesia sa mii de obiecte și itemi care demonstrează că acum câteva decenii în urmă a avut loc un fenomen criminal, nemaivăzut în istoria umană.

AuschwitzAuschwitz

Un semn de la intrarea în tabără citea “Arbeit macht frei”, ceea ce înseamnă că „munca face omul liber”. În realitate, realitatea era alta, munca a devenit o altă formă de genocid pe care naziștii au numit-o „exterminarea prin muncă”.

AuschwitzAuschwitz

Odată ce ajungeau în Auschwitz, erau coborâți din tren și de obicei familiile erau imediat separate, membrii familiei care erau cu formă fizică cuvenită plecau la dreapta, fiind trimiși la muncă, iar copii, femeile însărcinate și bătrânii erau trimiși la stânga, către camerele cu Gaz, iată de ce până astăzi calea ferată din Auschwitz II (Birkenau) este numită “Drumul către moarte”.

AuschwitzAuschwitz

Mulți dintre ei aveau cu sine lucruri de preț și lucruri personale, care erau colectate automat de soldații naziști sub pretextul că ei nu vor mai avea nevoie de aceste lucruri.

AuschwitzAuschwitz
AuschwitzAuschwitz

Aveau părul bărbierit și un număr de înregistrare tatuat pe antebrațul stâng. Bărbații erau nevoiți să poarte pantaloni și jachete zdrențuite, cu dungi, iar femeile purtau rochii de lucru.

AuschwitzAuschwitz

Din părul bărbierit a femeilor era creată un tip de mătasă, care era folosită la confecționarea sacilor de colectare. Până astăzi în unul din blocurile taberei s-a păstrat o cameră plină de părul colectat de la fiecare femeie care ajungea în Auschwitz.

AuschwitzAuschwitz

Fiecare zi a fost o luptă pentru supraviețuire în condiții insuportabile. Prizonierii erau adăpostiți în cazărmi primitive care nu aveau ferestre și nu erau izolați de căldură sau frig. Nu exista baie, doar o găleată.

AuschwitzAuschwitz

Fiecare baracă deținea aproximativ 36 de paturi de lemn, iar deținuții erau strânși în cinci sau șase pe scândura de lemn. Până la 500 de deținuți s-au adăpostit într-o singură baracă.

AuschwitzAuschwitz

Mâncarea constă în ciorbă apoasă făcută cu legume putrezite și carne, câteva uncii de pâine, un pic de margarină, ceai sau o băutură amară asemănătoare cu cafeaua.

AuschwitzAuschwitz
AuschwitzAuschwitz

„Experimente medicale” crude au fost efectuate la Auschwitz. Bărbați, femei și copii au fost folosiți ca subiecți. Medicul SS Dr. Josef Mengele a efectuat experimente dureroase și traumatice pe pitici și gemeni, inclusiv copii mici. Scopul unor experimente a fost găsirea unor tratamente medicale mai bune pentru soldații germani. Alte experimente au avut ca scop îmbunătățirea metodelor de sterilizare a oamenilor pe care naziștii îi considerau inferiori. Mulți oameni au murit în timpul experimentelor. Alții au fost uciși după ce „cercetarea” a fost finalizată și organele lor eliminate pentru studii ulterioare.

AuschwitzAuschwitz
AuschwitzAuschwitz

Majoritatea prizonierilor de la Auschwitz au supraviețuit doar câteva săptămâni sau luni. Cei care erau prea bolnavi sau prea slabi pentru a lucra au fost condamnați la moarte în camerele de gaz. Cele mai mari patru camere de gaz ar putea reține fiecare câte 2.000 de persoane simultan. Unii s-au sinucis aruncându-se împotriva firelor electrice. Alții seamănă cu cadavrele de mers, rupte în trup și spirit. Cu toate acestea, alți deținuți au fost hotărâți să rămână în viață.

AuschwitzAuschwitz
AuschwitzAuschwitz
AuschwitzAuschwitz
AuschwitzAuschwitz

Doisprezece dintre cei învinovățiți au fost condamnați la moarte, Scopul acestor judecăți nu era doar pedepsirea celor care au participat în cel mai strașnic genocid din toată istoria umană, dar stabilirea unor limite și a unei legi internaționale ce ar împiedica posibilitatea ca un astfel de fenomen să se mai repete.

AuschwitzAuschwitz

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: