image
Sursa foto: jc.md

O bătrânică din raionul Râșcani își caută dreptatea în judecată; Se plânge că i-a fost luat, ani la rând, ajutorul social

Eugenia Gașpar din Braniște, Râșcani, îi învinuiește pe angajații asistenței sociale de la primăria din localitate că i-ar fi luat, ani la rând, ajutorul social.

Eugenia Gașpar, 90 de ani, ajutată de sora sa, Larisa Zahilneac, 75 de ani, luptă de mai bine de patru ani prin instanțe să își recupereze cele 12.000 de lei – ajutor social de la stat. În opinia celei din urmă, acești bani ar fi fost luați, prin înșelăciune, de o angajată a asistenței sociale din Braniște, Stela Vasilache, care se jură că nu a pus mâna pe niciun ban. La rândul său, procurorul Livia Donos ne-a informat că această cauză penală a fost transmisă în judecată.

Larisa Zahilneac, fostă învățătoare, ne-a telefonat și ne-a spus că sora ei, Eugenia Gașpar, ar fi fost înșelată de către asistenta socială Stela Vasilache. Pensionara o acuză pe aceasta din urmă că ar fi primit, ani la rând, ajutorul social și alocația pentru perioada rece a anului a surorii sale. Mai mult, Zahilneac îi acuză de înșelăciune pe alți patru funcționari ai primăriei, inclusiv pe primarul Veaceslav Popa.

După spusele fostei învățătoare, după decesul cumnatului său, nonagenara Eugenia Gașpar, pe lângă pensia de urmaș al soțului – 474 de lei, între 2010 şi 2013, a primit ajutor social de la stat în valoare de 190 de lei și alți 200 de lei drept alocație pentru perioada rece a anului.

„În 2010, asistenta socială Stela Vasilache a anunțat-o pe sora mea, Eugenia, că nu va mai primi ajutor social și nici alocația pentru perioada rece a anului. Sora mea a plâns, iar Vasilache i-a promis că o va ajuta, cerându-i buletinul de identitate ca să meargă la șefa Direcției asistență socială Râșcani, Mariana Turea, și să soluționeze problema”, ne-a relatat Zahilneac.

Buletin de identitate, pe mâini străine

De partea cealaltă, Stela Vasilache, 54 de ani, a respins acuzațiile, spunând că nu le-a luat nicio „copeică”. „Lucrez asistentă socială de 30 de ani. Am grijă de nouă bătrâni și niciodată nu am luat banii nimănui! Am avut grijă de bătrâni orbi și nu s-a plâns nimeni niciodată pe mine. I-am spus: «Mătuşă Eugenie, hai să mergem la Sfânta Biserică, eu pun mâna pe Sfânta Evanghelie»”, ne-a povestit asistenta socială.

În plus, Larisa Zahilneac o mai acuză pe Vasilache că a ținut la ea buletinul de identitate al Eugeniei Gașpar, spunându-i că încă nu a reușit să facă nimic. „Sora mea lua buletinul de identitate de la Vasilache doar atunci când avea nevoie să meargă la spital. În celelalte zile, actul era doar la angajata primăriei”, ne-a spus pensionara, precizând că asistenta socială, în tot acest timp, mergea la bancă și ridica banii surorii sale.

La rândul său, Stela Vasilache spune că buletinul bătrânei a fost la ea doar atunci când îi ridica compensația și când îi perfecta actele bătrânei. „Totul a început în aprilie 2013, când Eugenia Gașpar a fost operară și mi-a spus să îi iau banii și să îi dau unei prietene de-a ei, mătuşa Nina. Am zis, bine. Am primit banii și i-am dat mătuşii Nina. Banii pe care i-am dat acestei femei i-a recunoscut, dar pe ceilalți, nu. În plus, mă mai învinovățește că am primit banii ei și nu i-am dat nicio copeică între 2010 și 2013. Cum poate fi așa ceva?! Eu trebuia să fac un caiet și să o pun pe bătrână să se iscălească. Eu însă am lucrat cu ea pe încredere, la fel cum lucrez cu toți bătrânii din sat. Asta este greșeala mea”, a afirmat Vasilache.

Larisa Zahilneac a recunoscut că a început să cerceteze cazul în 2017, după patru ani. Ea și soțul ei au mers la primărie să afle de ce sora ei nu primește ajutorul social și alocația pentru perioada rece a anului.

„Eu nu sunt un golan să iau banii unei bătrâne”

Șefa lucrătorilor sociali din Braniște, Polina Ungureanu, ne-a spus că, în perioada 2010–2013, Eugenia Gașpar a beneficiat de ajutor social și de banii pentru perioada rece a anului, precizând că, potrivit semnăturilor și actelor, Eugenia Gașpar a primit banii.

„Am demonstrat cu acte că banii au fost primiți, doar că asistenta socială spune că i-ar fi dat Eugeniei Gașpar, iar aceasta din urmă susține că nu a văzut niciun leu”, a afirmat funcționara.

Zahilneac a declarat că, în același caz, ar fi implicați mai mulți funcționari din localitate. „Ștefan Neagu, anchetator al Poliției Economice Râșcani, m-a informat că banii alocați pe numele surorii mele au fost ridicați, de fapt, de cinci persoane: Stela Vasilache, asistentă socială, Polina Ungureanu, șefa asistenților sociali din Primăria Braniște, Elena Misinciuc, asistentă socială în satul vecin, Avrămeni, Veaceslav Popa, primar de Braniște, și angajatul unei bănci din Râșcani, Ion Cușnir”, a menționat femeia.

Veaceslav Popa ne-a declarat că este la curent cu acest proces, insistând să scriem că nu este parte la proces și că a mers el însuși, de bună voie, să facă depoziții în dosar. „Doamne ferește, eu nu sunt un golan să iau banii unei bătrâne. Mi-am luat Jeep de 40.000 de euro din afacerea pe care o am în agricultură. Eu plătesc impozite la stat. Totul este legal. Nu trăiesc nici cu salariul de 5.000 de lei de la primărie”, a spus primarul indignat.

La rândul său, Polina Ungureanu, asistentă socială în perioada 2010–2013, ne-a spus că nu a luat niciun ban acordat bătrânei conform completării anchetei sociale, ceea ce a spus și la procuratură, unde a fost chemată să depună mărturii. Potrivit acesteia, a făcut depoziții și Elena Misinciuc, care a spus de asemenea că nu a luat niciun ban de la pensionara Gașpar.

Secretara consiliului local al Primăriei Braniște, Angela Vasilache, ne-a spus că este la curent cu acest caz și că Elena Misinciuc, asistenta socială din Avrămeni, este plecată în Italia la lucru.

Vor să meargă până în pânzele albe

Larisa Zahilneac își reprezintă sora în procesele de judecată și spune că vrea să dea de capăt, dar nu știe dacă mai rezistă. „Poliția economică a ținut dosarul la ei ani de zile. Un angajat, Iulian Cucu, se ocupă de acest caz. M-am adresat la Procuratura Râșcani, la Sergiu Crețu, și mi-a spus că îmi oferă un răspuns timp de 30 de zile. Nu am primit. Am mai mers la comisarul raionului Râșcani, Răboi, care a strigat la mine și la soțul meu, întrebându-ne unde am fost atâția ani”.

La rândul său, procurorul în cadrul Procuraturii raionului Râșcani, Livia Donos, ne-a informat că această cauză penală a fost transmisă în judecată spre examinare: „Așteptăm probele apărării”.

„Din cei cinci inculpați au rămas doar doi – Stela Vasilache și Ion Cușnir, pe ceilalți trei i-au făcut martori”, bănuiește Zahilneac.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: