image
Sursa foto: privesc.eu

Zeci de incidente și încălcări înregistrate de organele de drept: Multiple cazuri de transportare și corupere a alegătorilor

În cadrul scrutinului de astăzi, organele de drept au înregistrat 52 de incidente și încălcări. Potrivit CEC, este vorba despre:

14 cazuri de agitație electorală în preajma secțiilor de votare;

6 cazuri de afișaj electoral în locuri neautorizate;

10 cazuri de transportare a alegătorilor;

7 situații de bănuială de corupere a alegătorilor;

3 cazuri de împiedicare a exercitării dreptului la vot;

12 alte încălcări care pot influența procesul electoral - injurii, calomnie, huliganism, fotografierea buletinului de vot.

Toate cazurile sunt examinate de Inspectoratul General de Poliție

Totodată, și la Comisia Electorală Centrală au fost depuse mai multe sesizări.

„În adresa CEC au fost depuse patru sesizări. Prima a fost depusă de un cetățean și se referă la un caz de corupere a alegătorilor. CEC a transmis această sesizare organelor de drept spre examinare. O altă sesizare a fost depusă de un concurent electoral, care a invocat intimidarea alegătorilor din circumscripția unde candidează și îngrădirea de la vot a acestora. Noi am înștiințat organele PG și ale MAI. Altă sesizare a fost depusă de reprezentantul unui concurent electoral, care acuză un observator din partea unui alt concurent electoral de activități de agitație electorală. CEC a solicitat organului electoral inferior investigarea acestui caz. Și a patra sesizare a venit din partea unui candidat la funcția de primar, care ne-a sesizat despre acțiunile unui observator național acreditat de comisie, implicat în acțiuni de agitație electorală. CEC examinează acest caz”, a precizat președintele CEC, Dorin Cimil.

Potrivit CEC, până la 18:00 au votat peste 36 la sută din alegătorii înscriși în listele electorale. Prezența la vot este similară cu cea din turul I, când la ora 18:00 votaseră, la fel, în jur de 36% din alegători.

Localitatea cu cea mai înaltă rată de prezență la vot este comuna Mihălășeni, raionul Ocnița, unde au votat circa 68 la sută. Urmează satul Goleni, raionul Edineț, unde au votat 66 la sută din alegători.

Localitățile cu cea mai slabă prezență la vot sunt: orașul Călărași (puțin peste 23%) și orașul Florești (24%).

În municipiul Chișinău, până la 18:00, au votat 32 la sută dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cei mai activi rămân locuitorii sectorului Râșcani, iar Ciocana înregistrează cea mai mică rată de prezență.

Urmăriți briefingul susținut de CEC la ora 18:00:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: