image
Sursa foto: foto simbol

Scandalul de la spitalul din Fălești ia amploare: Un medic care a refuzat să-și trateze colegii infectați, decorat de Dodon

Scandalul de la spitalul din raionul Fălești unde mai mulți lucrătorii medicali au fost decorați cu distincții de stat pe criterii politice, ia amploare.

Surse din cadrul instituției au telefonat pe adresa redacției și ne-au informat că declarația președintelui de raion, Sergiu Fântână, că în acea listă au fost incluse persoane cu o bogată experiență de muncă este eronată.

Președintele raionului, socialistul Sergiu Fântână, care a perfectat împreună cu deputatul socialist Oleg Savva lista cu lucrătorii medicali care au fost decorați cu distincții de stat de Igor Dodon, ne-a informat că în acea listă au ajuns doar medicii cu o bogată experiență de muncă.

Noi am reieșit din experiența și profesionalismul medicilor pe care i-am inclus în listă. Nu l-am consultat pe directorul spitalului, dar m-am consultat cu medici care activează de mai mulți ani acolo. Nu cred că am greșit”, ne-a spus președintele de raion, care și el pe moment este infectat cu Covid-19 și primește tratament la domiciliu.

Surse din cadrul spitalului, ne-au informat însă că nu doar medicii care luptă cu Covid-19 la acest spital au fost omiși din lista persoanelor care urmau a fi decorate de Dodon, ci și cei cu o bogată experiență de muncă.

Doi dintre cei patru lucrători medicali, selectați de deputatul socialist Oleg Savva, pentru a fi decorați cu Ordinul „Gloria Muncii”, au figurat anterior în scandaluri de luare de mită. O soră medicală din aceeași listă, se află la momentul actual în proces de judecată cu o pacientă, asupra căreia a făcut presiuni să cumpere produse cosmetice în timp ce se afla la spital.

Iar o distincție a ajuns la un medic care a refuzat să trateze bolnavi de Covid-19, chiar dacă jumătate din cei infectați erau colegii săi.

„Medicii întreabă, trebuia să luăm și noi mită ca să ajungem în acea listă, să fim decorați? Este o atitudine sfidătoare și iresponsabilă atât față de cei care muncesc în secția Covid-19, cât și față de medicii cu o bogată experiență de la spitalul nostru, care au salvat sute de vieți”, ne-a spus sursa noastră.

Cu ordinul „Meritul Civic” a fost decorat, N. Cumurciuc, care potrivit surselor din spital, activează doar de doi ani în calitate de medic traumatolog. Anterior a lucrat la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de muncă din raioanele Fălești și Glodeni și numele său a figurat într-un scandal legat de o luare de mită..

Cu aceeași distincție a fost decorat și A. Finciuc, medic obstetrician ginecolog, care a refuzat să trateze bolnavi de Covid-19. „El a refuzat din start să lucreze în secția de Covid chiar dacă jumătate din bolnavii ajunși acolo erau colegii noștri”, ne-a spus sursa noastră.

Medicul, Victor Finciuc, figurează în decretul semnat de Igor Dodon, ca fiind „șef de secție la Spitalul raional Fălești”. De fapt, șef de secție a maternității unde lucrează acesta, este un reputat medic cu o bogată experiență din acest raion, Tamara Pacicovschi.

Și V. Finciuc a figurat într-un scandal de luare de mită. Potrivit unui comunicat de pe site-ul PG medicul ar fi perceput o mită de 500 de lei de la o pacientă, fapt pentru care prima instanță l-a amendat cu 6000 de lei.

Amintim că decretul semnat de președintele Igor Dodon, prevede că decorațiile sunt oferite lucrătorilor medicali pentru „muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății și pentru contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament, pentru dăruirea și abnegația manifestate în actul medical”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: