image
Sursa foto: dse.md

Fetița din Sângerei, care s-ar fi intoxicat cu paracetamol, a murit la București; Rudele acuză medicii de moartea copilului

Fetița de cinci ani, din satul Clișcăuți, Sângerei, care a fost transportată vineri, cu elicopterul la București, fiind diagnosticată cu intoxicație acută cu paracetamol, a decedat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din capitala României.

Copilul a murit astăzi, în jurul orei 11.00. Informația a fost oferită, pentru Jurnal.md, de rudele familiei.

Deocamdată nu cunoaștem care este cauza oficială a decesului. Una dintre rude ne-a declarat, sub protecția anominatului, că fetița nu s-a intoxicat acasă cu paracetamol, așa cum a anunțat Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei, părinții acuză medicii de la Sângerei că sunt cei care poartă răspundere pentru moartea copilului.

Potrivit rudei familiei din satul Clișcăuți, fetița a fost internată luni, 16 iulie, la spitalul raional din Sângerei cu o simplă răceală. Și asta pentru că, deja timp de două zile, nu-i scădea febra. În această perioadă, mama i-ar fi dat cinci pastile de paracetamol.

„Ne-am informat și norma ar fi de două grame pe zi, adică patru pastile. Deci nu putem vorbi de o supradoză. Fiind sub supraveghere, a doua zi, fetița deja se simțea bine, dar i se mai administra picurători. Marți deja era veselă și făcea poze cu mama ei în curtea spitalului. Au mai fost unele proceduri. Miercuri, pe la ora 4 - 5 dimineața, copilul a intrat în comă de gradul trei. Miercuri dimineața, mama alerga cu ea prin cabinete ca să găsească medicii. Unul i-a spus că copilul e bolnav și doarme”, ne-a povestit sursa.

Ruda părinților afirmă că a telefonat miercuri dimineața la linia fierbinte a Ministerului Sănătății pentru a solicita Serviciul Aviasan.

„Medicii de la Sângerei ne-au râs în față și ne-au spus că în RM nu există elicoptere. Cei de la linia fierbinte, ne-au spus că pentru intervenția aero-medicală trebuie acceptul medicilor. Copilul a fost dus de la Sângerei la Bălți cu o ambulanță veche. Medicii de la Sângerei nici n-au făcut extras cu medicamentele pe care le-au administrat. Cei de la Bălți au telefonat ca să afle ce medicamente”, a adăugat aceasta.

Potrivit sursei, părinții îi suspectează pe medicii de la Sângerei că i-au administrat ceva din greșeală copilului.

„De ce avem dubii? În primul rând de pacient s-a ocupat chirurgul, chiar dacă copilul avea gâtul roșu. Noi am internat fetița luni, dar cei de la Sângerei spun că nu a fost internată, că a fost adusă luni, apoi mama a luat copilul și a fugit. Ei au declarat că au pus picurători marți seara, dar mama era lângă copil și asta nu s-a întâmplat”, a continuat ruda familiei.

De la Spitalul Clinic din Bălți, fetița a fost transportată la Institutul Mamei și Copilului. Potrivit Ministerului Sănătății, „din momentul transferului, în urma tratamentului complex administrat, starea copilului s-a stabilizat, dar se menține extrem de gravă, pentru un management adecvat fiind necesară epurarea hepatică”.

„Am telefonat din nou la linia fierbinte și am solicitat să ridice cazul, pentru că nu aveau ambulanță. După ce am sunat, deja au găsit ambulanța. A fost adusă la Centrul Mamei și Copilului la 7 - 8 seara. A început să nu-i lucreze rinichii, ficatul și creierul. Medicii întrebau de mamă ce i-a fost administrat. Dacă la timp se spunea ce i-a fost administrat, chiar și din greșeală, poate ar fi fost salvată. Deja joi după masă, am telefonat la linia fierbinte și chiar am înregistrat convorbirea. După discuția aceasta, a doua zi, la 6 dimineața, au fost telefonați părinții și anunțați că trimit copilul la București”, a continuat sursa.

Potrivit rudei, părinții copilului decedat au anunțat că intenționează să depună plângere la Procuratura din Sângerei, dar și la Ministerul Sănătății.

„Au scris în extras că mama a administrat 6 - 8 pastile de paracetamol, ceea ce nu e corect. Noi am spus că vrem să depunem plângere. Dar ei au spus că dacă scriem plângere, copilul este întors de la București. Mai întâi le-au zis că e nevoie de transplant de rinichi și ar trebui să strângem bani. Când au aflat că vrem să depunem plângere, au spus că va fi gratis. Credem că încercau să-i apere pe medicii din Sângerei”, a mai spus

Vineri, autoritățile au anunțat că fetița a fost transportată cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Părinții au luat avionul spre București, iar în câteva ore era lângă copilul lor. Din nefericire, fetița a decedat astăzi, în jurul ore 11.

Ruda familiei spune că vor merge până la capăt și vor depune plângere la Ministerul Sănătății, dar și la Procuratură.

Ministerul Sănătății nu a anunțat deocamdată despre decesul copilului. Vom reveni cu reacțiile instituțiilor vizate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: