image
Sursa foto: rt.com

Ce s-a întâmplat cu stejarul plantat de Macron şi Trump, dar dispărut ulterior din grădina Casei Albe

Stejarul oferit preşedintelui american Donald Trump de către omologul său francez Emmanuel Macron, dar care a dispărut din grădina Casei Albe, unde a fost plantat, se află în carantină, a anunţat ambasadorul francez la Washington, relatează BBC News, citat de Digi24.

Cei doi şefi de stat au plantat săptămâna trecută stejarul, care provine de pe un câmp de luptă - situat în nord-estul Franţei - din Primul Război Mondial. Macron a declarat că arborele va aminti „aceste legături care ne unesc”.

Însă un fotograf de la Reuters a pozat sâmbătă doar un petec de iarbă galbenă pe locul unde a fost plantat arborele.

Stejarul european provine de pe câmpul Bătăliei Belleau Wood, care s-a purtat în vara lui 1918. Aproape 2.000 de militari americani au murit în această bătălie, la nord-est de Paris.

Arborele a dispărut la doar patru zile după ce a fost plantat. În lipsa unui anunţ oficial, pe Internet au început să circule tot felul de zvonuri.

Postul francez de radio Franceinfo citează site-ul de grădinărit gerbaud.com, potrivit căruia acest tip de stejar se plantează toamna, iar astfel i s-a dat timp să-i crească rădăcinile „pentru a înfrunta mai bine seceta din vară”.

„Arborele ar putea să reapară în octombrie”, speculează Franceinfo.

Ambasadorul francez Gerard Araud a anunţat ulterior că arborele a fost plasat în carantină. El a încercat să liniştească îngrijorări cu privire la faptulcă arborele nu va mai fi replantat. Rădăcinile, a precizat el, i-au fost învelite în plastic.

Potrivit site-ului vămii americane (US Customs and Border Protection), plante străine „menite creşterii (în vederea multiplicării) necesită un certificat fitosanitar” înainte să fie aduse în ţară.

Cadoul preşedintelui Franţei a devenit rapid subiect de senzaţie, iar o fotografie a celor doi preşedinţi punând pământ cu lopeţi aurite la rădăcina stejarului au devenit virale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: