image
Sursa foto: captură video

Discuții publice între PSRM și Blocul ACUM: Socialiștii vor coaliție și funcții, iar ACUM insistă pe agenda antioligarhică

La Parlament au avut loc discuții publice dintre blocul ACUM și socialiștii. Din partea blocului ACUM la discuții a participat Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, iar a PSRM - Ion Ceban, Vlad Bătrâncea, Vartanean Gaik și juristul socialiștilor, Fadei Nagacevschi.

În timp ce reprezentanții blocului ACUM au spus tranșant că nu este posibilă crearea unei majorități parlamentare dintre ACUM și PSRM, socialiștii insistă pe o coaliție cu partajarea funcțiilor.

„Pentru noi este evident că blocul ACUM nu poate să facă coaliție cu PSRM, dar am promis câteva lucruri comune alegătorilor”, a declarat deputatul ACUM, Alexandru Slusari.

„Am vrut să vrem dacă sunteți gata să vă angajați într-o luptă cu PD și Plahotniuc. Am înțeles că deja aveți cu ei consens pe partea socială. Diferențele dintre noi sunt foarte mari și nu poate fi vorba de nicio coaliție, de aceea am venit cu această soluție”, a spus și Mihai Popșoi.

La rândul lor, socialiștii spun că sunt gata să analizeze pachetul de legi propus de blocul ACUM, cu condiția ca și proiectele PSRM să fie analizate, printre care transformarea RM în republică prezindențială. Totodată, PSRM vrea „partajarea funcțiilor de guvernare”.

„Dar nu putem să mergem în această aventură fără suport juridic. Vrem să înțelegem dacă insistați în ceea ce privește responsabilitatea guvernării, funcția de speaker și cea de premier”, a declarat Ion Ceban.

„Pentru noi sunt prioritare măsurile antioligarhice. Vă propunem o altă foaie de parcurs. Sunt foarte importante și legile sociale, dar în contițiile unui sistem oligarhic ele nu sunt posibile. Noi propunem un Guvern minoritar și curățarea sistemului timp de o lună, împreună cu oamenii care nu sunt controlați de Plahotniuc”, a fost răspunsul lui Alexandru Slusari.

Poziția blocului ACUM urmează să fie transmisă Consiliului Republican al PSRM care va avea loc mâine.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: