image
Sursa foto: Jurnal.md

Plecări în lanț din justiție: CSM a aprobat cererile de demisie a cinci judecători CSJ

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi cererile de demisie a cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Iulia Sârcu, Valeriu Doagă și Elena Covalenco.

Cererile de demisie depuse de magistrați au fost examinate în lipsa acestora. Au fost prezentate de președintele CSM, Victor Micu, și au fost acceptate fără mari dezbateri.

Tatiana Vieru și-a început cariera la Judecătoria Botanica, fiind promovată la Curtea de Apel, iar din 2016 este vicepreședinte al CSJ. Magistrata a făcut parte din completul care a respins cererea de recuzare a judecătorilor de la CSJ, în frunte cu Ion Druță, care au decis anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase.

Totodată, Tatiana Vieru se regăseşte printre cei şapte magistraţi care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD.

„Nu există impedimente pentru a nu accepta cererea de demisie. A avut un aport foarte mare la întărirea independenței sistemului judecătoresc. Din anumite circumstanțe, dumneaei a considerat că nu mai vrea să activeze în sistemul judecătoresc și a depus cerere de demisie”, a spus președintele CSM, Victor Micu.

Cuvinte de laudă a avut și pentru un alt judecător de la CSJ, Dumitru Visternicean, fost președinte al CSM.

„A fost membru al CSM, președinte al CSM. Are o activitate foarte bogată. A contribuit la independența sistemului judecătoresc. Este regretabil faptul că judecători cu o experiență bogată pleacă din sistemul judecătoresc”, a adăugat Micu.

Membrii CSM au aprobat fără dezbateri și demisia Iuliei Sârcu, judecătoare la CSJ din 2005, care locuieşte, împreună cu soţul său, fostul procuror din cadrul Procuraturii Generale, Isai Sârcu, pensionat anul trecut, într-o casă de milioane din Chișinău.

„De la ea au învățat mulți judecători. A contribuit la transparența și independența sistemului judecătoresc. Am doar cuvinte de laudă despre judecătorul Iulia Sârcu”, a spus președintele CSM.

Precizăm că Iulia Sârcu a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care a decis că statul trebuie să plătească o datorie privată de peste patru milioane de lei în cadrul cunoscutului dosar „Aroma Floris”.

CSM a acceptat și cererea de demisie a judecătorului CSJ, Valeriu Doagă, care este și preşedinte al Colegiului Disciplinar din subordinea CSM. „Are o bogată practică în sistemul judecătoresc și ne pare rău că asemenea judecători pleacă înainte de termen”, a menționat Victor Micu.

Valeriu Doagă activează în cadrul instanţei supreme încă din 2006. În 2001, judecătorul a cumpărat un lot de teren pe str. Gheorghe Caşu din Chişinău, iar în 2013, a finalizat acolo construcţia unei case de locuit.

Și judecătoarea CSJ Elena Covalenco a depus cerere de demisie. „Este o persoană foarte obiectivă. Regret că pleacă pentru că mai are mult până la plafonul de vârstă”, a comentat Victor Micu.

Elena Covalenco figurează într-o investigație marca Anticorupție.md, despre magistrații careu au obținut locuințe la preț redus deși mai aveau case sau apartamente. Covalenco a obținut în ianuarie 2018 cheile de la un apartament de 79,9 metri pătrați pentru care a scos din buzunar peste 544 de mii de lei. Judecătoarea mai deține un apartament de 73,7 metri pătrați, situat într-un bloc din sectorul Botanica al Capitalei.

Decizia finală în cazul demisiilor celor patru judecători CSJ urmează să fie luată de Parlament.

Tot astăzi, CSM a acceptat ;i demisia judecătoarei Valentina Criucicova de la Judecătoria Călărași.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: