image
Sursa foto: Igor Dodon//Facebook

Dodon a semnat decretul: Stoianoglo este noul Procuror General al Republicii Moldova

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Decretul a fost semnat astăzi, după ce ieri seara candidatura lui Stoianoglo a fost înaintată președintelui Republicii Moldova de către consiliul Superior al Procurorilor.

„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept. Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Procuraturii Generale urmează a-i fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămînă în afara politicului”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon//FacebookIgor Dodon//Facebook

Alexandr Stoianoglo este un jurist și politician de etnie găgăuză. În perioada 1992–1995 a fost stagiar, ajutor de procuror, procuror de sector, procuror șef de sector, procuror al Secției supraveghere generală, procuror superior al secției în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. În 1995–2001 a fost procuror al UTA Găgăuzia, iar în perioada 2001–2007 a fost adjunct al Procurorului General al RM.

În anii 2007–2009 a activat ca avocat la Biroul individual de avocați „Alexandr Stoianoglo” și a fost membru al Uniunii avocaților din Moldova. În 2009–2010 a fost deputat în Parlamentul RM, vicepreședinte al Parlamentului. În 2010–2014 a deținut al doilea mandat de deputat, fiind și președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică. În 2009–2014 a fost membru și șef al Delegației Permanente a Parlamentului RM în cadrul Adunării Parlamentare a CSI. În anii 2011–2014 a fost șeful Grupului de prietenie dintre Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat a Federației Ruse.

În ianuarie 2015 a părăsit Partidul Democrat pentru a candida la funcția de bașcan al Găgăuziei, dar a pierdut alegerile. Ultima declarație de avere disponibilă pe numele lui Alexandr Stoianoglo a este tot 2015, când a candidat la funcția de bașcan. Atunci acesta declara un apartament de 91 m.p. în Chișinău și două automobile, Mitsubishi Outlander și Hyundai Tucson, ambele înregistrate în Chișinău. Stoianoglo nu făcea referire în declarație la Întreprinderea Individuală „Curdova Țvetana”, înregistrată de soția sa, cu același nume. Firma era fondată în 2008, având sediul în locuința familiei Stoianoglo din Chișinău. Compania a fost indicată în declarațiile depuse de Stoianoglo pe când activa în Parlament.

Datele cadastrale arată că locuința familiei Stoianoglo are 160 m.p. și nu 90, așa cum acesta a indicat în declarațiile de avere depuse în perioada când deținea sau candida pentru o funcție publică. Apartamentul este înregistrat pe numele tuturor membrilor familiei Stoianoglo: soții Alexandr Stoianoglo și Țvetana Curdova și cele două fiice, Cristina și Corina Stoianoglo.

În 2015, Cristina Stoianoglo, fiica mai mare a familiei Stoianoglo, de 19 ani atunci, a cumpărat un apartament de 134,9 m.p. în același bloc, vecin cu celălalt bun imobil al familiei candidatului la funcția de procuror general. Locuința a fost achiziționată la câteva luni după plecarea lui Stoianoglo din PDM, respectiv, din Parlament. Conform declarației de avere și interese depusă pentru anii 2013-2014, Alexandr Stoianoglo și soția sa au avut venituri oficiale de aproximativ 500 de mii de lei, în timp ce un apartament de 134,9 m.p. costa de câteva ori mai mult la prețul său de piață, scrie Ziarul de Gardă.

Din 2013, familia Stoianoglo a investit și într-o încăpere nelocativă de 60 m.p., amplasată într-un bloc de locuit de pe bd. Renașterii Naționale din Chișinău. Bunul imobil a intrat, oficial, în posesia familiei Stoianoglo în aprilie 2016, iar la scurt timp, la acea adresă a fost deschis, cu mare fast, un salon de frumusețe gestionat de familia Stoianoglo, Opium Beauty Salon. În 2018, după ce ÎI „Curdova Țvetana” a fost închisă, la această adresă a fost înregistrat un SRL cu același nume, fondat și administrat de soția candidatului la funcția de procuror general.

Despre relația sa cu Partidul Democrat, Stoianoglo a spus: „Am devenit membru al PDM, când am devenit deputat. După ce am încheiat mandatul, am părăsit partidul și după asta nu am participat la niciun eveniment, la nicio adunare a vreunui partid, nu doar a PDM. Am fost dezamăgit de politică. Cu dl Lupu, deși am fost cu el în echipă și am venit în politică la insistența sa, dl Lupu nici măcar nu mi-a telefonat să-mi spună mulțumesc că am lucrat împreună. Niciodată nu am mai vorbit cu dl Lupu. Niciodată nu am vorbit cu dl Plahotniuc, cu dl Candu. Uneori, am vorbit cu dna Bacalu (deputată PDM, n.r.), că sunt expert într-un proiect de bună funcționare a autonomiei găgăuze, iar ea era delegată din partea PDM. Uneori, cu dna Monica Babuc mai comunicam, că direcțiile de activitate în acel proiect erau cultura și știința. Am văzut că Diacov a făcut acea declarație, dar i-am transmis să nu mă deranjeze cu așa probleme. A fost doar o declarație”, a spus Stoianoglo, după ce, în iulie 2019, după demisia lui Vladimir Plahotniuc de la șefia PD, Dumitru Diacov a rostit numele lui Stoianoglo printre potențialii viitori lideri ai PD. „Stoianoglo e foarte liniștit, școlit. I-am propus locul cinci în listă încă în 2005, când era procuror al Găgăuziei. Nu am vorbit concret cu el, dar poate să considere asta o invitație”, a zis atunci Diacov.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: