image
Sursa foto: privesc.eu

Platforma DA: „Majorările salariale promise de PD - o cacealma și o tentativă publică de corupere”

Platforma Demnitate și Adevăr a studiat proiectul de lege, ce vizează majorările salariale, de fapt niște fărâmituri aruncate de către guvernare autorităților locale.

„Atragem atenția că urmează a fi majorate cu PÂNĂ la 50 % doar salariile persoanelor cu statut de demnitate publică (primari, viceprimari, pretori, vice-pretori, președinți și vicepreședinți ai raioanelor). Totodată, va crește cu PÂNĂ la 15 % remunerarea personalului tehnic (paznici, șoferi etc.). Însă salariile funcționarilor publici din cadrul autorităților locale rămân neschimbate. Ne referim la secretarii consiliilor, angajații diverselor direcții și secții, contabili etc. De fapt, în realitate, cea mai mare insuficiență de cadre există anume la acest nivel al administrației publice locale. De mai multe ori am atras atenția opiniei publice asupra faptului, că la Primăria Chișinău sunt vacante sute de locuri de muncă. Oamenii din aceste funcții decid soarta a zeci de milioane de cetățeni, având salarii de 3000 lei”, se arată într-un comunicat.

În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr cere majorarea salariilor tuturor angajaților autorităților locale cu cel puțin 50 %: „Noi am identificat și am publicat de mai multe ori eventualele surse de finanțare suplimentară din bugetul de stat, suficientă pentru mai multe majorări de salarii, pensii și resurse de alimentare a copiilor. Acestea sunt: anularea construcției Arenei Sportive în baza parteneriatului Plahotniuc-Dodon, anularea legii privind impunerea populației să recupereze miliardele furate în suma dublă și altele”.

„Considerăm că această decizie populistă a guvernării urmărește în primul rând fortificarea resursei administrative loiale în teritoriu. Aceste majorări vizează doar câteva sute de demnitari - factorii de influență în regiuni - în scopul implicării plenare a acestora în campania electorală pentru Plahotniuc. Totodată, acești oameni vor fi "stimulați" să muncească pentru guvernare, de frica punerii pe rol a dosarelor penale. Adică, se aplică politica clasică a bâtei și turtei”, au adăugat membrii Platformei DA.

În același timp, Platforma DA atenţionează faptul că nu vor fi majorate salariile celorlalți funcționari publici regimul transmite un mesaj tranșant de încurajare în continuare a corupției.

„Totodată, prin această decizie discriminatorie regimul intenționat produce discordie în rândurile funcționarilor administrației publice locale. Totuși, pentru a atinge un nivel de salarizare suficientă pentru angajații autorităților locale în mod prioritar este nevoie de implementarea unei reforme reale de descentralizare financiară, administrativă și politică, reformă pe care Platforma DA o va realiza imediat după preluarea puterii în Republica Moldova, în conformitate cu proiectul de țară - Republica Moldova - o țară în care să vrei să trăiești”, se mai menţionează în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: