„Transparența, imparțialitatea și independența sunt părți integrante ale patrimoniului democratic european. Acestea includ toate fazele procesului electoral, inclusiv deciziile postelectorale. Respectarea rezultatelor alegerilor autentice este de o importanță primordială pentru stabilitatea democratică a unei țări și a Europei în ansamblu. Hotărârea Judecătoriei din Chișinău de a nu valida rezultatele alegerile din 3 iunie și respingerea recursului depus de către Andrei Năstase, care a câștigat aceste alegeri, de către Curtea de Apel Chișinău, ridică numeroase probleme, în special legate de aceste valori de bază ale tradiției electorale și democratice europene ", a declarat președintele Congresului.

Mai mult, oficialul european atrage atenția că Congresul a monitorizat alegerile locale din 20 mai la Chișinău, Bălți și alte cinci localități și le-a considerat în conformitate cu standardele democratice.

„Nevalidarea rezultatelor scrutinului din 3 iunie a surprins și a ridicat întrebări cu privire la transparență și proporționalitate. Rapoartele despre deciziile instanțelor sunt un semnal îngrijorător pentru noi în cadrul Congresului, având în vedere situația dificilă a democrației locale la care Chișinăul se confruntă deja de o mare perioadă de timp”, a mai spus Gudrun Mosler-Törnström.