image
Sursa foto: jurnal.md

Experţi internaționali: E tragic că CSJ a invalidat alegerile; Se ridică îndoieli privind respectarea democraţiei din RM

Mai mulţi experţi internaționali critică invalidarea, de către justiţia moldoveană, a rezultatelor alegrilor din Chişinău. Opiniile au fost culese înainte de decizia definitivă a CSJ şi apar sub titlul: „Ce se ascunde în spatele protestelor din Moldova?”, articol postat pe atlanticcouncil.org.

„Ar fi tragic dacă Curtea Supremă de Justiţie va confirma invalidarea alegerilor din motive tehnice. Un astfel de rezultat va ridica îndoieli suplimentare cu privire la respectul faţă de democraţie a partidelor de guvernământ”, a spus John E. Herbst, directorul Centrului Eurasiatic al Consiliul Atlantic.

„Invalidarea rezultatelor unui vot democratic reprezintă o involuţie fără precedent a democrației moldovenești. Ar fi grav dacă această decizie ar fi motivată politic - și există motive să credem că ar fi putut fi. Şirul evenimentelor sugerează că oligarhii pot juca un rol disproporționat în procesele democratice ale Republicii Moldova, deoarece sprijină diferiți candidați politici și se luptă pentru putere”, a comentat şi Agnia Grigas, expert senior al Consiliul Atlantic.

Michael Carpenter, fost adjunct al Secretarului Apărării al SUA, director senior la Centrul Biden a declarat că deciziile instanțelor din Moldova de a anula rezultatele alegerilor primăriei din Chișinău ridică mari îngrijorări referitoare la sfințenia proceselor democratice din Moldova.

„Pentru ca o instanță să răstoarne rezultatul unor alegeri, trebuie să existe încălcări foarte grave dar până în prezent nu e sigur că astfel de încălcări grave au avut loc în ultimele alegeri. Aceste ultime decizii judecătorești subliniază doar necesitatea urgentă de revizuire a întregului sistem judiciar din Moldova”, a apreciat expertul.

„Deciziile sistemului judiciar din Moldova de a invalida rezultatele alegerilor primăriei de la Chișinău, un vot considerat drept și transparent de către observatori, este un semn deranjant care pune întrebarea dacă autoritățile respectă voința oamenilor. Aceste decizii par a fi motivate politic și marchează cea mai nedemocratică acțiune din istoria celor douăzeci și șase de ani ale țării”, a declarat Timothy Fairbank, membru al Consiliului Atlantic

Potrivit experților internaționali, partenerii externi își pierd încrederea în guvernarea din Republica Moldova.

„Decizia motivată politic a instanțelor din Republica Moldova de a respinge rezultatele alegerilor primăriei de la Chișinău din 3 iunie este un pas înapoi pentru democrația țării. Elitele de guvernământ ale Republicii Moldova ignoră voința poporului moldovean și își promovează propriile interese. Această situație afectează deja încrederea SUA și partenerilor internaționali privind capacitatea guvernului moldovean de a desfășura în toamnă alegeri parlamentare libere, corecte și transparente”, susține Jonathan D. Katz, membru al Fondului german Marshall.

„Deciziile luate din motive discutabile indică faptul că progresul reformelor judiciare este pur și simplu nesatisfăcător”, a spus Emmet Tuohy, cercetător de la Centrul Internaţional pentru Studii în Apărare din Estonia

Rebecca Harms, membră a Parlamentului European, a avut și un îndemn.

„Îndemn autoritățile de la Chișinău să ia măsuri imediate pentru a se asigura că statul de drept prevalează în gestionarea rezultatelor alegerilor locale și în perioada până la viitoarele alegeri parlamentare din acest an”, a spus Rebecca Harms, membră a Parlamentului European

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: