image
Sursa foto: AP

„A murit Regina”; Cum a ajuns un exercițiu militar al armatei britanice să provoace, dintr-o glumă, un fake news

Un mesaj distribuit, duminica trecută, pe WhatsApp, cu titlul „Regina a murit în această dimineață”, care a provocat panică printre milioane de britanici și s-a dovedit a fi un „fake news”, a fost pus pe seama unui exercițiu militar derulat la o bază militară mixtă a Marinei Regale și armatei britanice, informează The Guardian, citat de Digi24.

Mesajul, trimis de un oarecare „Gibbo” a creat panică în Marea Britanie, după ce a fost redistribuit de milioane de utilizatori pe rețelele sociale Facebook, WhatsApp sau Twitter.

„Regina a murit în această dimineață, în urma unui atac de cord, un anunț se va face mâine la ora 9:30 A.M, mâine vă prezentați în echipament de ceremonie, să aveți șosete și lenjerie intimă pentru două săptămâni, trusă de igienă personală”, se arăta în respectivul mesaj.

Un jurnalist britanic de la o publicație locală a dezvăluit, în urma unui pont, că respectiva postare a avut legătură cu un exercițiu militar desfășurat, fix în acea perioadă, la baza militară din Yeovilton, Somerset.

Tema exercițiului era repetarea scenariului „London Bridge”, numele de cod al operațiunii care urmează a se declanșa în Marea Britanie în situația în care regina chiar moare.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a confirmat că la respectiva bază s-a desfășurat, în acea periodă, un exercițiu militar în care s-a testat „mobilizarea personalului”.

Mesajul a fost postat într-un grup privat de WhatsApp, unde câțiva membri s-au arătat sceptici în legătură cu respectiva informație. Unul dintre aceștia a decis, totuși, să facă un „screenshot” și să reposteze mesajul în afara discuției din grup, provocând astfel „un fake news cât casa”, conform The Guardian.

Fotografia grupului de WhatsApp, care însoțea mesajul, era cea a unui organ sexual bărbătesc - un indiciu destul de clar că nu poate fi vorba de o știre serioasă. În ciuda acestui detaliu, „știrea” s-a răspândit cu repeziciune printre britanici.

Unul dintre „distribuitorii-cheie” ai „știrii” este, potrivit presei britanice, un fost parașutist, care, conștient că distribuie o glumă, a postat mesajul pe o pagină de umor de pe Facebook.

„Am realizat că situația scapă de sub control când am văzut cât de repede se răspândește acest mesaj”, a spus el.

Identitatea sursei primare „Gibbo” și dacă acesta e militar activ rămân, momentan, informații învăluite în mister.

„London Bridge” este un scenariu pus la punct de câteva decenii și gândit în cele mai mici detalii, care se aplică în momentul decesului reginei Marii Britanii. Conform The Guardian, vestea morții reginei e mai întâi transmisă premierului și altor oficiali de rang înalt, înainte de a fi făcută publică. Parlamentul se convoacă în sesiune extraordinară, în timp ce mii de militari sunt mobilizați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: