image
Sursa foto: AFP

Sri Lanka a interzis acoperirea feței, după atacurile teroriste

Sri Lanka a interzis acoperirea fețelor în public, după atacurile sinucigașe de Paștele catolic, în urma cărora cel puțin 250 de oameni au murit și alte câteva sute au fost rănite.

Preşedintele srilankez Maithripala Sirisena a spus că s-a folosit de o lege de urgență pentru a impune restricția de luni, potrivit BBC.

Orice material textil care va „ascunde identitatea” va fi astfel interzis pentru a asigura siguranța, au transmis autoritățile. Liderii musulmani au criticat decizia.

Niqab și burka – purtate de femeile musulmane – nu au fost numite special.

Sri Lanka rămâne astfel în alertă, la opt zile de la atacurile islamiste din mai multe biserici și hoteluri de lux.

Sute de suspecți au fost arestați, dar oficialii locali avertizează că mulți extremiști încă sunt în libertate.

Din totalul populației din Sri Lanka, de 21 de milioane de oameni, musulmanii reprezintă 10%.

Foarte puține femei își acoperă fața cu niqab, sau cu burka – o piesă vestimentară dintr-o bucată care acoperă fața și copul.

Preşedintele a anunţat vineri demisia şefului poliţiei, Pujith Jayasundara, în urma incapacităţii forţelor de securitate srilankeze de a împiedica atentatele sinucigaşe revendicate de gruparea Stat Islamic (SI), comise în hoteluri de lux şi biserici catolice la 21 aprilie şi soldate cu 253 de morţi, potrivit Agerpres.

Însă Inspectorul General nu şi-a înaintat deocamdată demisia şi rămâne la reşedinţa sa oficială. Adjunctul lui, Chandana Wickramaratne, a fost numit să-l înlocuiască.

„Jayasundara l-a sfidat pe preşedinte şi a rămas în funcţie, însă astăzi preşedinte a făcut o nouă numire", a declarat o sursă apropiată procesului. „Aceasta înseamnă să Jayasundara este suspendat până când va fi concediat oficial printr-o moţiune de impeachment în Parlament", a adăugat sursa, potrivit Agerpres.

Preşedintele Sirisena îi reproşează lui Jayasundara că nu a luat măsurile de securitate necesare în condiţiile în care Sri Lanka dispunea de informaţii foarte precise cu privire la riscurile unor atacuri sinucigaşe iminente.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: